Mirajul locurilor de muncă
Prahoveni păcăliţi cu locuri de muncă în strainătate. Prefectura Prahova ia măsuri.
Numărul prahovenilor care ajung să muncească pe câteva lire, coroane ceheşti sau euro ,deşi au plecat de acasă cu gândul că „se vor face oameni”, nu este ştiut de nimeni.
Cert este că nu toţi cei care pleacă peste graniţă ajung să muncească şi pe salarii care să merite sacrificiul despărţirii de familie şi de ţară.
Este şi povestea unei ploieştence. La 45 de ani, N. a plecat în Germania, zona Nürnberg, ca îngrijirtor de bătrâni. Nu cunoştea nici limba şi nici nu cunoştea ce drepturi are. Aşa se face că, ajunsă la locul de muncă, a primit un salariu de 1 100 de euro cu program de 24 de ore din 24 de ore, 7 zile din 7. Bătrânul pe care l-a îngrijit avea nevoie de asitenţă permanentă. Un salariu extrem de mic dacă ne gândim că avea program permnant şi că în casa respectivă facea şi menaj, cumpăraturi şi gătit.
N. spune şi că a fost şi umilită, fiind lovită cu bastonul de câteva ori de bătrân. A rezitat 6 luni, timp în care a reuşit să strângă ceva bani. În ţară şi a plătit datoriile şi s-a angajat la o firmă, tot pe salariu mic, dar în ţara ei.
Firma contractoare care a angajat-o pe N în Germania doreşte acum să încheie un nou contract cu ea. Femeia, însă, a refuzat categoric. Pe timpul şederii în Germania, femeia susţine că a intrat în depresie. Practic muncea toată ziua şi toată noaptea, având la dispoziie puţine ore de odihnă. În şase luni, acesta a slăbit aproape 10 kilograme, starea de sănătate i-a fost afectată , plus că fiul ei i-a simţi lipsa în permanenţă.
Întoarsă în ţară,N. spune că nu ar repeta experinţa pentru nimic în lume, deşi firma contractoare i-a găsit un nou job la o familie de nemţi unde ar trebui să îngrijească tot un bătrân.
Fii informat!
Povestea Lui N. nu este singulară. Tocmai de aceea în Prahova se iau primele măsuri pentru ca prahovenii să nu mai fie păcăliţi. Prefectura Prahova a găzduit evenimentul “Informare acasă! Siguranță în lume!“, acţiunea aparţinând Ministerului pentru romanii de pretutindeni, prin care primarii din judeţ au fost instruiţi să informeze cetățenii despre care știu că vor să plece la muncă în străinătate sau care sunt deja la muncă, dar au situații incerte, asupra tuturor riscurilor pe care le presupune o deplasare, fără a fi în prealabil informat.
La ședință a participat și Emilia Spurcaciu, reprezentant al INCA, un Institut confederal de asistenţă din cadrul celei mai mari confederaţii sindicale din Italia, care reprezintă peste 5,5 milioane de muncitori. Aceasta a povestit despre cazuri concrete de români supuși unor abuzuri cutremurătoare, care nu știu la cine să apeleze atunci când încearcă să fugă de la angajatorii abuzatori.Spurcaciu a precizat că românii care pleacă trebuie să își cunoască foarte bine drepturile, ca și cetățeni europeni. De exemplu, a spus domnia sa, în Italia o zi de muncă în agricultură se remunerează cu minim 52 de euro pentru 6 ore și jumătate de lucru. Mulți români care ajung acolo sunt plătiți cu 20 de euro pentru o zi de lucru de peste 12 ore.
Cele mai mari comunități de români, potrivit ultimelor date Eurostat sunt în:
- Italia – 1, 151 milioane
- Spania – aproape 700.000
- Germania – aproape 450.000
Foto reprezentantivă cu caracter ilustrativ