Alertă în Prahova din cauza pestei porcine africane
La sfârșitul lunii trecute, a fost depistat primul focar. DSV Prahova anunță măsuri drastice pentru combaterea pestei porcine africane.
Boala a fost descoperită într-o gospodărie de la marginea orașului Satu Mare.
Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, cu rată mare de mortalitate în rândul suinelor.
Poate afecta porcii domestici și sălbatici. Este caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase . Odata intrată într-un efectiv (exploatație), rata de îmbolnăvire poate ajunge până la 100%, iar rata de mortalitate, poate ajunge până la 100%.
CITEȘTE și Pește cu viermi! Experiența pe care trebuie să o eviți când cumperi acest produs
Boala poate fi transmisă prin porcii domestici trasnportați necontrolat. Dar și prin produse de origine animală ce contin carne de porc domestic sau sălbatic, provenite din țări în care boala a fost declarată oficial. Este vorba despre Ucraina, Lituania, Polonia, Belarus, Moldova, Rusia si Cehia.
În consecință, și în Prahova au fost luate măsuri
Potrivit unui comunicat DSVSA Prahova, a fost notificat Inspectoratul Județean de Poliție.
Polițiști și inspectori DSV vor face controale în trafic pentru depistarea transporturilor de porci vii.
În special în proximitatea târgurilor de animale din localitățile Băicoi, Vălenii de Munte, Starchiojd, Mizil, Măneciu, Urlați, Drăgănești.
De asemenea, au fost notificate Consiliile Locale din localitățile amintite, privind unele măsuri care trebuie luate urgent.
Primăriile au obligația să instruiască personalul administrativ din târguri privind interzicerea accesului cu suine fără cu crotaliere, care nu au formular de mișcare și certificat sanitar veterinar pentru suine vii.
Se interzice comercializarea de carne de porc ori produse obținute în gospodaria proprie, în târguri și zone limitrofe acestora.
Au fost notificați administratorii celor 43 de fonduri de vânătoare din Prahova.
Printre altele, ei sunt obligați să aducă mistreții găsiți morți ori accidentați la LSVSA Prahova, neapărat cu respectarea măsurilor de biosecuritate.
Medicii veterinari de liberă practică sunt obligați să examineze personal animalele, la solicitarea proprietarilor.
Umărește și VIDEO cu DECLARAȚIA directorului DSV Prahova, MIHAI TERECOASĂ