29 iulie, Ziua Imnului Naţional al României
Ziua Imnului Naţional, sărbătorită şi în Prahova. Ziua este sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998. Prima dată “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat în urmă cu 169 de ani. Se întâmpla acest lucru în Șcheii Brașovului, în anul 1848.
Ziua Imnului Național al României va fi celebrată şi în Prahova de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Vor fi organizate matinee muzeale în cadrul secțiilor sale din Ploiești și din județ, ce vor marca însemnătatea și solemnitatea sărbătorii.
Iată programul
· Muzeul Memorial “Cezar Petrescu” Bușteni, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 1,
joi, 27 iulie, ora 11.00 – “Imnul Național- origine și semnificație;
· Muzeul “Conacul Pană Filipescu”, comuna Filipeștii de Târg,
vineri, 28 iulie 2017- “Istoria și semnificația imnului”;
· Muzeul Memorial “Paul Constantinescu” Ploiești, Str. Nicolae Bălcescu, nr.15,
sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 11.00– “Ziua Imnului Național”;
· Muzeul “Casa Domnească”, comuna Brebu,
sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 11.00- “Povestea Imnului” .
Versurile poemului “Un răsunet”, care-l au ca autor peAndrei Mureșanu au fost adaptate melodiei mobilizatoare compusă, probabil, de Anton Pann și au răsunat pentru prima dată sub denumirea “Deșteaptă-te, române!”, în 1848, în Șcheii Brașovului.
În perioada 1991-1994, “Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, înlocuit fiind în 1994 cu “Limba noastră”.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției anticomuniste, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine.
Simbol al conștiinței, unității și demnității naționale, al libertății și independenței, Imnul Național este jurământul responsabil al prezentului în fața trecutului eroic și al viitorului ce trebuie clădit.
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro
Sursa comunicat Muzeul de Istorie Prahova