La fiecare trei minute, un român pleacă definitiv sau temporar din țară. Pierderea pentru economia națională este de aproape 2 miliarde de euro pe an. Cel puțin asta rezultă din datele statistice privind migrația.
În ultimii 10 ani,aproape 3 milioane de români au plecat să muncească în străinătate. Fenomenul de depopulare a țării este accentuat și de sporul natural negativ.
Numai în 2016, 200.000 de români au părăsit România pentru a-și face un trai mai bun dincolo de hotare. Dacă toţi cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în ţară şi s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), lucrurile ar fi stat altfel. În consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 miliarde de euro pe an, potrivit unui calcul al ZF.
Guvernul (prin deciziile de majorare a salariului minim), cât şi angajatorii (în special cei din retailul alimentar) au luat măsuri de creştere a salariilor. Și asta în speranţa că vor reţine în ţară oamenii şi vor creşte nivelul de trai al populaţiei.
Deşi salariile românilor au crescut în ultimii ani, acestea sunt, în medie, de cinci ori mai mici decât în alte state din Uniunea Europeană.
România are unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie din ţările Uniunii Europeană (UE). Asta înseamnă aproape 322 de euro după majorarea din 1 februarie. Depășim doar Bulgaria, unde salariul minim este de 235 de euro. În Luxembourg, acesta ajunge la 1.999 de euro, maximul din UE, potrivit ultimelor date Eurostat.
sursa – ziarul financiar