În ciuda actualelor dobânzi ridicate stabilite de Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed), posibilitatea unei reveniri la o politică monetară cu dobândă aproape de zero rămâne reală pe termen mediu şi lung, conform unui studiu publicat de filialele Fed din New York şi San Francisco, citat de Reuters. Printre autorii lucrării se numără şi John Williams, preşedintele Fed New York, care subliniază că această perspectivă este „semnificativă”, fiind susţinută în special de incertitudinea economică actuală.

Dobânzile aproape de zero au fost aplicate în crizele majore recente — în 2008 şi în 2020 — când Fed a recurs la măsuri neconvenţionale, precum relaxarea cantitativă şi semnalarea strategică pentru a sprijini economia. După valul inflaţionist post-pandemic, banca centrală americană a început în 2022 un ciclu de majorări accelerate ale dobânzii, ducând rata de politică monetară într-un interval între 4,25% şi 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Cu toate acestea, incertitudinile generate de politicile comerciale globale şi presiunile politice interne — în special solicitările preşedintelui Donald Trump pentru o relaxare agresivă — alimentează temerile privind viitorul economiei. În plus, Fed a crescut estimarea pentru dobânda neutră la 3%, ceea ce lasă loc pentru ajustări semnificative fără a recurge imediat la pragul zero.

Analiza, bazată pe derivatele de dobândă, arată că riscul unor dobânzi zero este invers corelat cu aşteptările privind dobânzile viitoare, dar creşte odată cu incertitudinile privind evoluţia ratelor. Astfel, deşi presiunile inflaţioniste s-au diminuat, riscurile economice globale persistă, menţinând pe masa deciziilor posibile intervenţii monetare extreme.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.