CSM avertizează că deficitul de personal din sistemul judiciar este de 13%, iar încărcătura pe judecător a crescut cu 45% față de 2020, în condițiile unui număr record de dosare.
Consiliul Superior al Magistraturii trage un semnal de alarmă privind blocajul grav din sistemul de justiție, generat de lipsa de personal și de imposibilitatea organizării concursurilor de admitere în magistratură. La 1 iulie 2025, România înregistra peste 660 de posturi vacante de judecător, reprezentând un deficit de aproximativ 13%, în contextul în care angajările în sectorul public sunt suspendate prin act normativ.
Potrivit datelor oficiale ale CSM, în ultimii cinci ani, volumul de activitate pentru un judecător a crescut semnificativ, fiind cu 45% mai mare față de 2020. Această creștere este determinată atât de neocuparea posturilor, cât și de numărul tot mai mare de dosare.
În anul 2024, instanțele din România au avut pe rol peste 3,6 milioane de dosare, cu aproape 14% mai multe decât în anul precedent. Judecătorii de la curțile de apel au soluționat în medie 606 dosare pe an, cei de la tribunale 982, iar judecătorii de la judecătorii – cea mai mare încărcătură – au avut de soluționat, în medie, 1.519 dosare anual.
CSM avertizează că această presiune constantă afectează calitatea actului de justiție și solicită deblocarea urgentă a concursurilor de admitere în magistratură pentru a evita colapsul sistemului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.