Numărul deceselor cauzate de consumul de alcool a scăzut cu 20,7% la nivel european în perioada 2010–2021, potrivit unui raport publicat de SpiritsEUROPE, organizaţia care reprezintă industria băuturilor spirtoase în Uniunea Europeană, ce citează date din WHO Global Burden of Disease 2021 – IHME!
Documentul arată, de asemenea, că 82,6% dintre europenii cu vârsta legală consumă alcool în mod responsabil, respectând recomandările privind moderaţia.
Raportul Anual de Impact 2025 evidenţiază o tendinţă pozitivă în reducerea consumului nociv de alcool în Europa. În acelaşi interval analizat, numărul accidentelor rutiere mortale cauzate de consumul de alcool a scăzut cu 37%.
Şi România înregistrează progrese semnificative: între 2011 şi 2021, mortalitatea asociată consumului de alcool a scăzut cu 30,3%, iar decesele provocate de accidente rutiere pe fondul alcoolului au fost reduse cu 71%.
„Educaţia, informarea şi politicile bazate pe dovezi sunt esenţiale pentru a sprijini alegerile responsabile ale consumatorilor. Interdicţiile generale nu reflectă realitatea complexă a consumului de alcool”, a declarat Hervé Dumesny, director general interimar al SpiritsEUROPE, cu prilejul lansării raportului.
SpiritsEUROPE desfăşoară campanii de educaţie şi conştientizare încă din 2007, iar în 2024 a implementat 98 de iniţiative în 25 de ţări europene, cu un impact estimat de peste 80 de milioane de persoane.
În România, se derulează campania NOT alCOOL la volan #ConsumăResponsabil, desfăşurată de Spirits România, în parteneriat cu Brigada Rutieră Bucureşti şi cu sprijinul SpiritsEUROPE. Campania are loc în perioada mai – decembrie 2025 şi include sesiuni de informare adresate studenţilor, susţinute de specialişti din domeniul rutier şi psihologi, precum şi o componentă online de conştientizare a riscurilor asociate consumului de alcool la volan.
„Ne-am asumat misiunea de a încuraja alegerile informate privind consumul de alcool. Considerăm că acest obiectiv poate fi atins doar printr-un efort susţinut de informare şi educare. Suntem deschişi colaborării cu toţi cei care împărtăşesc această viziune”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Spirits România.
Asociaţia patronală Spirits România, înfiinţată în 2013, reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din ţară.
Membrii săi asigură peste 3.000 de locuri de muncă directe şi alte 185.000 indirecte, exportând produse în peste 30 de ţări din Europa, Asia şi America.