Parchetul sud-coreean îl acuză pe fostul președinte Yoon Suk Yeol de autorizarea armatei să deschidă focul pentru a pătrunde în Parlament, în timpul impunerii eșuate a legii marțiale. Această decizie controversată a declanșat o criză politică profundă, aruncând a patra economie a Asiei în haos.
Incidentul a avut loc pe 3 decembrie, când armata, sub ordinele lui Yoon, a luat cu asalt Parlamentul, spărgând bariere, geamuri și aterizând cu elicoptere, conform raportului procuraturii. „Nu ați intrat încă? Spargeți ușa și scoateți-i, chiar dacă înseamnă să trageți”, i-ar fi spus Yoon comandantului militar din Seul, potrivit documentului oficial.
Decretarea legii marțiale a stârnit indignare, iar opoziția cere arestarea imediată a fostului lider, acuzat acum de „rebeliune” – o infracțiune care poate atrage pedeapsa cu moartea. În apărarea sa, Yoon a calificat acuzațiile drept părtinitoare și lipsite de fundament.
Criza politică a determinat revocarea premierului Han Duck-soo și instalarea unui nou președinte interimar, ministrul Finanțelor Choi Sang-mok. Acesta a promis să stabilizeze situația, însă incertitudinea politică a dus la deprecierea monedei naționale la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani.
În Seul, zeci de mii de manifestanți, pro și contra Yoon, s-au adunat sâmbătă, cerând fie arestarea fostului președinte, fie susținând legalitatea acțiunilor sale. Situația tensionată sugerează că Coreea de Sud va rămâne într-o criză politică de proporții, în condițiile în care țara a avut deja trei lideri diferiți în mai puțin de o lună.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews