ofiţer SRI

SRI a oferit clarificări, la solicitarea stiripesurse.ro, cu privire la acuzațiile legate de campania lui Călin Georgescu. Controversa vizează afirmația conform căreia sute de conturi de TikTok, folosite pentru a promova propaganda pro-Georgescu, ar fi fost create în 2016, înainte ca platforma să fie lansată la nivel global.

Explicațiile SRI:

„Rețeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea „A.me” în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spațiul Republicii Populare Chineze. Deși aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi și utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.

Mai mult, în noiembrie 2017, compania a achiziționat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicație de videosharing creată în iulie 2014 (având la momentul achiziției peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi), conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate și integrate la nivelul aplicației TikTok. Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”, se arată în răspunsul oferit de SRI.

Acuzațiile din raportul oferit de SRI către CSAT:

„Reţeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămăni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.

S-a constatat că 797 dintre conturile care au constituit inițial rețeaua de susținere au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte scăzută (1%) până la 11 noiembrie 2024, când întreaga rețea a fost activată la capacitate maximă.

Documente desecretizate

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea, conform legii, a informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în cadrul ședinței CSAT, la cererea instituțiilor emitente. Conform unui document al SRI, au fost obținute date care au dezvăluit o campanie agresivă de promovare, desfășurată prin ocolirea legislației naționale în domeniul electoral și utilizarea algoritmilor unor platforme de social media pentru a accelera creșterea popularității lui Călin Georgescu. SIE a avertizat că România este o țintă a acțiunilor hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaje.