Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, consideră că afirmațiile guvernanților conform cărora, începând cu 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării doar pentru clienții vulnerabili sunt o dezinformare. Acestea nu fac decât să agraveze situația și să elimine oportunitățile de reducere a prețului la energie, care poate fi realizată doar prin concurență.

„În luna septembrie 2024, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, n.r.) a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Dezinteresul faţă de clienţi a mers până la ignorarea realizării până şi a acestui Ordin, care deşi era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieţei era totuşi o mică acţiune. Afirmaţiile guvernanţilor că, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienţilor vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă”, a arătat specialistul, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

Dezastru pentru român

Potrivit acestuia, cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieței de energie și gaze, există un singur furnizor care a lansat oferte de energie electrică la nivel național pentru perioada de după 1 aprilie 2025, cu prețuri cuprinse între 1,30 și 1,43 lei/kWh.

„Dacă aceste oferte se vor materializa în contracte, extrăgând consumatorii vulnerabili aşa cum sunt ei definiţi de legislaţia în vigoare, circa 40% dintre consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, circa 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică şi circa 9% din consumatori vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică. Cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, există doar patru furnizori care au plasat oferte de gaze naturale pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt toate egale la a patra zecimală, 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei kWh cu TVA). Situaţia astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieţei. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piaţă vor trage de timp, astfel încât consumatorii să fie puşi în situaţia în care să nu mai aibă timp să aleagă şi să accepte necondiţionat ofertele acestora”, avertizează Chisăliţă.

Potrivit șefului AEI, această situație ar fi putut fi evitată dacă scrisoarea deschisă trimisă de asociația pe care o conduce Guvernului României, pe 29 ianuarie 2024, ar fi dus la implementarea unui plan de acțiuni pentru pregătirea liberalizării pieței de energie.