Oana Zaharia, managerul Institutului Național al Patrimoniului (INP), a subliniat luni, la deschiderea celei de-a VII-a ediții a Școlii Internaționale pentru Patrimoniu, Cultură și Artă „Constantin Brâncuși” (SIPCA) de la Sighișoara, că România se confruntă cu o lipsă semnificativă de specialiști și experți acreditați de Ministerul Culturii. Această criză de personal afectează derularea proiectelor de finanțare dedicate restaurării monumentelor istorice, finanțate prin Programul Național de Restaurare și timbrul monumentelor istorice.
„În acest moment, există o infuzie semnificativă de capital prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin alte programe de finanțare locale și naționale, inclusiv o creștere fără precedent a bugetului pentru restaurare”, a declarat Zaharia. Aceasta a adăugat că recentul sprijin de la bugetul de stat a mărit semnificativ fondurile disponibile, de la aproximativ 3-4 milioane de lei la 440 de milioane de lei, fonduri direcționate către persoane fizice, juridice și autorități.
Cu toate acestea, managerul INP a avertizat că, în lipsa unui număr suficient de specialiști, proiectele riscă întârzieri semnificative, deoarece nu există suficiente resurse umane pentru a implementa toate proiectele în termenele stabilite.
Ediția din acest an a SIPCA, desfășurată la Sighișoara, marchează și împlinirea a 25 de ani de la includerea Cetății Medievale Sighișoara în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews