Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a emis un avertisment cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare asupra Fenomenului Tsunamiului, subliniind că, deși Asia a fost cea mai afectată regiune în ultimele 100 de ani, Europa și România nu sunt scutite de acest pericol. Conform documentelor istorice, au fost înregistrate 22 de evenimente de tsunami, majoritatea generate de cutremure cu magnitudini de peste 6.
„Anual, pe 5 noiembrie, comunitatea internațională marchează Ziua Internațională de Conștientizare asupra Fenomenului Tsunamiului. Acesta este un moment important pentru a reflecta asupra impactului devastator al acestor fenomene naturale și asupra măsurilor de prevenție și educare a populației,” a transmis institutul. În ultimele decenii, tsunami-urile au dus la pierderea a peste 260.000 de vieți în 58 de evenimente globale, de obicei declanșate de cutremure subacvatice, erupții vulcanice sau alunecări de teren.
Printre cele mai devastatoare evenimente se numără tsunamiul din Oceanul Indian din 2004, care a curmat viața a aproximativ 230.000 de persoane în 14 țări. De asemenea, cutremurul din Chile din 1960, cu magnitudinea de 9,5, a generat valuri de aproximativ 25 de metri.
Specialiștii subliniază că și Europa este expusă riscului de tsunami. Un exemplu recent este cutremurul din Marea Egee din 30 octombrie 2020, care a generat un mini-tsunami ce a inundat orașul Izmir și portul Samos. Deși România nu are o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este vulnerabilă din cauza activității seismice din Marea Neagră.
Printre evenimentele documentate, un cutremur major de 7,2 Mw în zona Shabla, pe 31 martie 1901, a generat un tsunami cu valuri de aproximativ 4 metri, provocând distrugeri pe coasta de sud a Mangaliei.
Institutul menționează că, prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, se implică activ în prevenirea și monitorizarea tsunami-urilor. Primul sistem de avertizare timpurie pentru tsunami în Marea Neagră a fost implementat în 2013 în cadrul proiectului MARINEGEOHAZARDS, o colaborare între mai multe instituții de cercetare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews