sursă foto Gandul.info

Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mult mai sever decât estimările anterioare, conform unor noi date care afectează modelele de predicție. Rețeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (NGFS) a anunțat într-un raport recent că, pe baza celor mai recente informații, inclusiv creșterile record ale temperaturilor, impactul preconizat al schimbărilor climatice asupra Produsului Intern Brut (PIB) ar putea crește de patru ori până în 2050 în anumite scenarii.

Raportul subliniază că, deși efectele negative ale schimbărilor climatice sunt profunde, nu este prea târziu pentru a schimba cursul. NGFS, care reunește peste 140 de bănci centrale și autorități de reglementare, afirmă că măsurile de tranziție luate la timp ar putea contracara impactul economic sever.

Avertismentul vine în urma unei prognoze pesimiste a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, care a estimat că, în baza politicilor actuale, lumea ar putea experimenta o creștere a temperaturii de 3,1 grade Celsius. În acest context, NGFS prognozează că modelul său revizuit ar putea indica o pierdere a PIB-ului de aproximativ 30% în cazul unei astfel de încălziri.

Pentru a evita aceste scenarii negative, NGFS susține că este necesară o transformare economică semnificativă în toate sectoarele. Eforturile guvernelor pentru a implementa politici de combatere a schimbărilor climatice au fost lente, ceea ce impune adoptarea unei abordări mai ambițioase.

Un instrument esențial în reducerea emisiilor este prețul carbonului, care, potrivit NGFS, este actualmente mult sub nivelul necesar pentru a provoca schimbări reale. Estimările sugerează că un preț al carbonului de aproximativ 300 de dolari pe tonă ar fi necesar până în 2035 pentru a stimula tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050. În prezent, în Europa, cea mai mare piață de certificate de poluare din lume, o tonă de carbon se tranzacționează la 66 de euro (72 de dolari).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews