Alexandr Stoianoglo, candidatul care va concura duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova împotriva pro-europeanei Maia Sandu, a respins vehement sugestiile că Rusia ar susține campania sa. Într-un interviu acordat marți agenției Reuters, Stoianoglo a subliniat importanța integrării europene și a promisiunii de a evita diviziunile care, conform afirmațiilor sale, au fost provocate de actuala președintă a țării.

Stoianoglo este sprijinit în alegeri de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), o formațiune politică de stânga cu legături tradiționale cu Rusia. Candidatul a declarat că, dacă va fi ales, își propune să rezolve diferendul legat de regiunea separatistă Transnistria, menționând că este deschis unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, dar doar în condițiile în care aceasta ar servi interesele majorității cetățenilor moldoveni.

Răspunzând acuzațiilor Maiei Sandu, care l-a numit „cal troian” și „om al Moscovei”, Stoianoglo a insistat că nu a avut contacte cu oficialii ruși de ani de zile, nici măcar prin intermediul telefoanelor sau întâlnirilor secrete. În primul tur al alegerilor, Maia Sandu a obținut 42% din voturi, în timp ce Stoianoglo a acumulat 26%.

Într-o declarație recentă, Maia Sandu a acuzat grupuri criminale, susținute de „forțe străine”, că ar fi încercat să influențeze rezultatul unui referendum privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, desfășurat în același timp cu alegerile prezidențiale. În plus, ea a evidențiat deteriorarea relațiilor cu Moscova, accentuată de invazia rusă în Ucraina.

Stoianoglo a distins între sine și Ilan Șor, un om de afaceri controversat, care a recunoscut că a plătit alegători pentru a se pronunța împotriva integrării europene. Cu toate acestea, el a insistat asupra necesității unei „resetări” a relațiilor cu Moscova, pledând pentru soluții constructive care să beneficieze societatea moldoveană.

Deși Stoianoglo nu a condamnat public invazia Rusiei în Ucraina, el a recunoscut-o ca pe o „tragedie continuă”. Candidatul PSRM a afirmat că o eventuală întâlnire cu Putin ar putea fi benefică, dar doar dacă aceasta ar aduce avantaje pentru majoritatea cetățenilor moldoveni.

În contextul discuțiilor despre integrarea europeană, Stoianoglo a subliniat importanța abordării diferendului cu Transnistria, care a devenit un obstacol în calea aderării Moldovei la UE. El a declarat că fiecare pas către Bruxelles trebuie să fie realizat împreună cu liderii transnistreni, conștient fiind de dificultățile acestui demers.

În perspectiva turului al doilea, Stoianoglo recunoaște incertitudinea de a atrage voturile celor care au susținut alți candidați eliminați în primul tur, subliniind complexitatea comportamentului alegătorilor. „Nimic nu este sigur”, a concluzionat el.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews