Institutul de Istorie a Religiilor din România și-a exprimat nemulțumirea față de propunerea Academiei Române de a-l reorganiza și integra în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene, ceea ce ar implica pierderea personalității juridice. Eugen Ciurtin, director al Institutului și cercetător fondator, a declarat într-o poziție oficială transmisă Edupedu.ro că această măsură ar afecta grav unicul institut din România dedicat exclusiv studiului academic al istoriei religiilor.

Ciurtin a subliniat că institutul se află în plină dezvoltare, cu majoritatea posturilor ocupate și proiecte internaționale active. Institutul este programat să organizeze în 2026 un Congres mondial important, pentru a doua oară, făcând din București singura capitală din lume care găzduiește evenimentul de două ori în aceeași generație de cercetători.

Protestul Institutului vine în urma anunțului făcut de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, privind intenția de reorganizare a celor 70 de institute și centre de cercetare din subordinea Academiei, dintre care 20 ar urma să își piardă personalitatea juridică. Motivele invocate sunt slaba finanțare guvernamentală și necesitatea eficientizării structurilor pentru a răspunde provocărilor actuale.

Institutul de Istorie a Religiilor amintește și de contribuțiile sale importante în recuperarea manuscriselor lui Mircea Eliade, ce au fost recent integrate în circuitul public.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews