Decizie șocantă în dosarul cocainei de la Marea Neagră: Judecătorii Tribunalului Tulcea au anulat rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT în cadrul unuia dintre cele mai mari cazuri de trafic de droguri din România, cunoscut sub denumirea de „Drogurile de la Marea Neagră”. Autoritățile române au recuperat aproape o tonă de droguri din mare, iar alte câteva sute de kilograme au fost confiscate ulterior.
Dosarul a fost deschis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în urma răsturnării unei bărci în zona Sfântul Gheorghe, unde a fost găsită aproape o tonă de droguri.
Ulterior, alte sute de kilograme de droguri au fost găsite pe coasta Mării Negre. În total, anchetatorii au confiscat aproximativ 1,8 tone de droguri.
Revenind la decizia de miercuri a Tribunalului Tulcea, instanța a decis să admitp excepţiile invocate din oficiu, potrivit Ziarul Amprenta.
Dosarul a fost deschis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în urma răsturnării unei bărci în zona Sfântul Gheorghe, unde a fost găsită aproape o tonă de droguri.
„Constată nulitatea absolută parţială a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale pentru lipsa autorizării prealabile a organului competent prevăzută de art. 9 alin. 3 C. pen. şi art. 10 alin. 2 C. pen. în ceea ce priveşte infracţiunea de trafic ilicit internaţional de droguride mare risc şi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni grave reţinute în sarcina inculpaţilor, Matei Iuliana, Şugar Bogdan Alin, Şugar Iosif Augustin, Postolea Alexandru, Manole Gabriel, Pălăcean Silviu Augustin, Alexandru Claudiu, Duran Domenech Antonio, Leon Palacios Edgar Juan, Leon Palacios Ruben Pedro, Calero Henares Alvaro Jesus, Kirnos Rostyslav, Sabater Nieto Juan Antonio, Stojic Predrag şi a tuturor actelor de urmărire penală efectuate după această dată şi dispune excluderea lor din materialul probator.
Se constată neregularitatea rechizitoriului emis pe 13.07.2020 în dosarul nr. 1059/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, ca urmare a neîndeplinirii cerințelor obligatorii conform art. 328 alin. 1 și 2 din Codul de procedură penală, respectiv lipsa indicării adresei de domiciliu/reședință a inculpatului Nasrallah Eddine Nor Joseph.
Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi.
Cum au ajuns drogurile pe teritoriul românesc
Toată povestea care sună ca un scenariu de la Hollywood, a început pe 23 martie 2019. Atunci, într-o şalupă abandonată lângă Sfântu Gheorghe, autorităţile au găsit aproape o tonă de droguri de mare risc, de puritate 90 la sută. Pachete pluteau împrăştiate pe mare şi zeci de scafandri au participat la recuperarea lor. Ulterior, o nouă cantitate a fost descoperită de poliţiştii de frontieră în zona platformelor marine, însumând 200 de kilograme de cocaină. Drogurile ar fi fost ambalate în 36 de saci şi, potrivit estimărilor, pe piaţa neagră valorează peste 300 de milioane de euro.
Drogurile de mare risc au intrat în România pe mare, spun procurorii, şi ar fi trebuit să fie preluate şi duse în străinătate, cu maşinile. Capturile erau învelite în veste de salvare pentru a fi protejate în cazul unei eventale operaţiuni de aruncare în apă la cel puţin 25 de kilometri de ţărm. Pachetele urmau să fie apoi recuperate de alţi traficanţi, cel mai probabil cei din şalupa abandonată. Traficanţii au folosit două şalupe, însă din cea de-a doua au dispărut drogurile.