Reprezentanții Ministerului Sănătății au oferit informații detaliate despre distribuția comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg către populație, de la începutul programului în iunie 2022 până în prezent. Conform acestora, Ministerul nu a realizat proceduri de achiziție pentru aceste comprimate, acestea fiind procurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care a achiziționat inițial un lot de 30 milioane de comprimate.

Până la data de 11 septembrie 2024, în stocurile Direcțiilor de sănătate publică și farmaciile comunitare înscrise în program se aflau 27.936.239 de comprimate de iodură de potasiu 65 mg. De asemenea, România a donat Republicii Moldova peste un milion de comprimate în cadrul acestui program.

Până la aceeași dată, au fost distribuite la nivel național 914.899 de comprimate de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății explică faptul că, conform legislației, farmaciile comunitare trebuie să raporteze lunar Direcției de Sănătate Publică numărul de persoane care au primit comprimante și cantitatea eliberată.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat anul trecut că s-au distribuit aproximativ un milion de pastile, menționând și donația către Republica Moldova. Acesta a explicat că comprimantele sunt destinate a fi păstrate acasă, pentru a fi utilizate doar în caz de incident nuclear.

Termenul de valabilitate al comprimatelor de iodură de potasiu este martie 2028. Acestea, produse de Antibiotice Iași, trebuie administrate doar la indicațiile autorităților și în caz de urgență nucleară. Detalii despre dozaj, modalitate de administrare și grupurile de vârstă eligibile sunt disponibile în ghidul de informare generală pe site-ul Ministerului Sănătății. Cei care doresc mai multe informații pot contacta Ministerul prin email la iodura@ms.ro.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews