Creştinii îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Peste 900.000 de români, care poartă numele de Gheorghe, Gheorghiţă, Georgiana, George sau Georgeta şi alte nume derivate îşi serbează ziua numelui în această dată.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox, ziua fiind marcată, potrivit tradiţiei populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii, dar şi cu petreceri, aşa cum stă bine românului.

O altă supersiție legată de această sărbătoare spune că de astăzi nu este bine să dormi, pentru că vei lua somnul mieilor și vei fi adormit tot anul.

Tot în această zi, o altă superstiție spune că dacă te duci pe malul apei, stai culcat pe burtă și se întâmplă să vezi un pește, ai noroc tot anul.

Sfantul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia, în timpul imparatului Diocletian, în secolul al IV-lea. A ajuns în slujba împaratului ca militar şi se confruntat cu persecutiile asupra creştinilor începute în anul 303.

Şi-a mărturisit credinţa în Hristos şi a fost pedepsit cu temniţa pentru acest lucru. Pentru a renunţa la credinţa sa a fost torturat şi mai apoi ucis prin decapitare, pe 23 aprilie. Această zi a rămas ziua sa de prăznuire.

sursă foto gorjeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *