Imagine cu caracter ilustrativ - Sursă foto: Buna ziua Brasov

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că populația de urs brun din România a scăpat de sub control. Acest lucru este suținut și de tragedia recentă în care Diana a fost ucisă de un urs pe traseul montan Jepii Mici din Bucegi. Fechet a subliniat că relocarea urșilor nu este o soluție eficientă și a propus măsuri mai radicale pentru gestionarea acestei probleme.

Ministrul a anunțat că va propune creșterea cotelor de recoltare a urșilor de la 220 la 500 de exemplare, considerând actualele cote insuficiente pentru a face față situației. „Ursii care se apropie de comunitățile umane și pun în pericol viața oamenilor trebuie gestionați prin eutanasiere sau împușcare,” a declarat Fechet. El a menționat că relocarea urșilor nu a rezolvat problema, ci doar a mutat-o dintr-o localitate în alta.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legislației, în contextul acestei tragedii. Ciolacu a discutat cu ministrul Mediului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, subliniind că nu va fi permisă vânătoarea necontrolată a urșilor, ci vor fi vizate doar zonele cu riscuri mari.

„Urșii coboară în zonele locuite din cauza lipsei de hrană în habitatul natural,” a explicat Ciolacu. „Este imperativ să găsim soluții rapide și eficiente pentru a proteja viețile umane.”

Fechet a explicat că urșii care intră în comunități trebuie gestionați rapid pentru a preveni tragedii similare. „Anul trecut, aproximativ 100 de urși au fost relocați, însă acest lucru nu a rezolvat problema de fond,” a precizat ministrul. „Trebuie să intervenim de urgență în astfel de situații.”

Ministrul a subliniat că, deși vor exista dezbateri aprinse pe această temă, prioritatea sa este protejarea vieților umane. „Studiile arată că avem aproximativ 8.000 de urși bruni în România, iar conflictele cu oamenii sunt din ce în ce mai frecvente,” a adăugat Fechet.

Propunerea de majorare a cotelor de recoltare va fi supusă aprobării instituțiilor avizatoare. „Avem suficiente date pentru a concluziona că actualele cote sunt insuficiente,” a spus ministrul.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews