Tinerii adolescenți care suferă de dependență de droguri ar putea fi obligați să participe la un program de evaluare și tratament, la cererea procurorului de caz

Unul din zece români a experimentat cel puțin o dată consumul de droguri. Mulți dintre aceștia au căzut în capcana dependenței și au continuat să consume. Conform datelor oficiale, există aproximativ 1,6 milioane de consumatori de droguri în România, iar printre aceștia se află mulți minori. Cu toate acestea, experții antidrog susțin că cifra reală ar putea fi mai mare.

Conform declarațiilor lui Cătălin Ţone, expert în domeniul antidrog, Institutul de Psihiatrie Obregia a raportat că în ultimii doi ani numărul minorilor internați pentru tratament a crescut de cinci ori, de la aproximativ 50 în 2021 la 300 în 2023.

O lege propusă de PSD și aflată în așteptarea votului final are ca scop ajutarea minorilor să scape de dependență. Cu toate acestea, pentru a beneficia de un program de terapie, aceștia ar trebui să fie închiși, deoarece statul dispune doar de trei comunități terapeutice, situate în penitenciarele Rahova, Jilava și Târgșor de lângă Ploiești.

Giovani, care a fost condamnat la opt ani de închisoare, a reușit să se elibereze de dependența de droguri cu ajutorul terapeuților din penitenciarul Rahova. El a povestit că a început să consume droguri în adolescență și că închisoarea a fost o șansă pentru el să scape de acest viciu. În cadrul comunității terapeutice, dependenții își formează o rutină strictă și sunt ajutați de specialiști să învețe să trăiască fără substanțe stupefiante.

Legea care urmează să fie votată face parte dintr-un pachet de legi antidrog. Una dintre propunerile acestui pachet vizează înființarea de centre de tratament, însă acest proces ar putea dura ani de zile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNew

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *