Multe dintre alimentele consumate de români sunt, de fapt, contaminate. În ultimii ani, inspectorii de la ANSVSA au retras sute de produse de pe rafturile magazinelor, identificând prezența unor substanțe periculoase.
Înghețata, dulciurile, deserturile, dar și legumele, fructele sau carnea sunt printre produsele retrase cel mai des.
De la începutul lunii februarie și până în prezent au fost retrase din magazine 11 produse alimentare
Mâncăm, fără să știm de multe ori, mâncare plină de substanțe extrem de periculoase sau produse contrafăcute. Situația a fost confirmată și de specialiștii din domeniul siguranței alimentare.
Potrivit experților, 10% dintre produsele alimentare nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt.
Cele mai retrase sunt dulciurile
Iar acest lucru se vede și în numărul produselor retrase de la raft de către Autoritatea Sanitar-Veterinară. În medie, inspectorii au retras de la raft 42 de alimente pe an iar în top se află înghețata, deserturile, legumele și fructele, dar și produsele din carne precum carnea de pui.
Potrivit unui studiu recent, consumul în exces al alimentelor contaminate cu diverse substanțe poate duce la la un tip sever de otrăvire care afectează în special femeile însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și persoanele cu o imunitate scăzută, potrivit Digi 24.
Și experții de la Autoritatea Națională Fitosanitară au analizat peste 1.300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase.
Cele mai periculoase produse vin din Turcia, China și America Latină.