De ani de zile admir artă floristică în revistele din alte ţări care îmi mai picau în mână sau pe paginile de profil de pe internet. Flori de toate culorile îmbinate perfect pe tot felul de obiecte la care nu m-aş fi gândit că pot fi astfel transformate, rugi de mur sau zmeur alături de miniroze într-un pahar, un copac cu flori şi o mulţime de alte idei care mai de care mai interesante prind de acum viaţă şi în Ploieşti în Chic Fleuriste, singurul atelier de artă floristică din oraş de pe strada Traian Moşoiu, nr.3, bloc K12 parter. În urmă cu două săptămâni văzusem ce poate ieşi din mâinile proprietarei acestui atelier la inaugurarea unei agenţii de turism, unde întregul eveniment a fost gândit într-o manieră deosebită. Din tot mi-au atras atenţia florile care împodobeau fie pereţii, fie gherghefuri stilizate, vase şi manechine de fier. Era ceva-ul ăla pe care îl văzusem eu în reviste.
Am mers pe firul florilor şi am găsit-o pe Laura Drăghici, designer floral, o femeie frumoasă de 41 de ani, care la bază este …economist! Timp de 15 ani a lucrat în sistemul bancar, ba chiar în ultimii şase ani a fost director de sucursală. A venit însă un moment în care a decis că trebuie să meargă pe drumul ei. „Iniţial am vrut să deschid o firmă de consultanţă financiară. Doar ştiam atâtea despre credite şi alte operaţiuni bancare, dar pe drum s-a pierdut ideea asta pentru că mi-am descoperit o latură pe care nici nu ştiam că o am. Mie îmi plac florile. Aveam mereu pe birou flori proaspete. Mă calmau şi mă bucurau. Ca să scap de stres am început on line un curs de artă floristică. Mi-am dat demisia prin 2012 şi în decembrie mi-am propus doar să dorm. Să dorm şi să îmi pune ideile în ordine”, povesteşte Laura.
Fac o paranteză şi-i spun că multor persoane le plac florile, dar de la asta până la a te apuca să faci minunăţiile astea din fiinţe vii, pentru că florile asta sunt până la urmă, fiinţe cu perioadă de viaţă limitată, e un pas uriaş. „Eu am fost întotdeauna aplecată spre materiile de real-matematică, fizică. Chiar nu mă gândeam că se ascunde un artist în mine. Dar înclinaţia spre frumos poate dezvălui acel artist. Am continuat cursul acela on-line şi mi-am cumpărat şi câteva materiale-bureţi, sârmuliţe, vase, coşuri etc şi am început să fac aranjament pentru prietene. Am fost lăudată şi asta mi-a dat încredere. Pe urmă am început să am comenzi. Atunci mi-am zis că trebuie să fac şcoală serioasă ca să ofer clienţilor altceva decât era pe piaţă. Mie îmi place să lucrez cu materiale neconvenţionale şi nu mă atrag cutiile de carton, cât de frumoase ar fi, aşa cum am văzut peste tot. Eu folosesc lână, crengi de copac, grâu încolţit pe post de iarbă, fructe pe care le găsese în pădure, frunze deosebite şi multe alte lucruri pe care în mod normal nu le-au vedea într-un buchet cu flori. Văzusem florării de acets gen în plimbările mele prin alte ţări şi aşa ceva îmi doream. Altceva, adică! Am început să caut artişti internaţionali şi am găsit la Cluj, aduşi de o doamnă, de la care am învăţat multe. Primul curs a fost Fashion and flowers-ni s-a arătat cum poţi transforma bijuterii, pălării şi alte accesorii vestimentare acoperindu-le cu flori. Am făcut şapte cursuri până acum şi de la fiecare am mai aflat ceva nou. Ultimul curs l-am avut cu Gregor Lersch, un artist german de la care am învăţat lucruri noi, la care nici nu mă gândeam că se pot face. El ne-a învăţat să nu ne temem de concurenţă pentru că ne bazăm pe unicitate”
Laura este singurul artist de acest gen din Ploieşti, deci nu are concurenţă. Şi este singura care face cursuri de artă floristică şi de relaxare printre flori. Adică oamenii văd cum face Laura un ornament din flori şi încearcă să o copieze. „Timp de două ore uită de griji şi se pierd printre flori. La final iau acasă aranjamentele şi calmul dobândit astfel. Lucrez cu fotografi profesionişti care îi surprind în cele mai frumoase momente ale lor, printre flori. Cei care au venit până acum au fost încântaţi” explică Laura. Un aranjament făcut de ea durează minim o săptămână şi costă de la 100 de lei în sus. „Personalizez evenimente într-un concept inovator cum ai văzut la agenţia de turism, fac poşete din flori, accesorii bijuterii pentru mirese, buchete în formă de evantai, de exemplu sau altele în forma fluturilor de pe rochia miresei. Un astfel de aranjament poate fi un cadou în sine, fără să mai adaugi altceva. Vreau să înfrumuseţez firmele din oraş şi m-am gîndit la un proiect în acest sens, pentru că aranjamentele pot fi şi recondiţionate, adică să schimbi flori în eprubetă şi astfel aranjamentul să ţină mult mai mult. Pentru firmele care nu au multă lumină în birou am făcut aranjamente din flori nemuritoare” spune Laura şi-mi arată pe telefon câteva. Nu aş fi ştiut că sunt flori artificiale dacă nu îmi spunea ea. Arătau senzaţional pentru că le îmbinase în aşa fel încât nu vedeai că nu sunt naturale. Şi pentru că un bun manager trebuie să fie pregătit, Laura Drăghici tocmai a terminat masterul în antreprenoriat pentru manageri EMBA Executive la o şcoală internaţională de business. Acum face totul cu pasiune şi cu plăcere pentru că orice efort este pentru ea şi afacerea ei.