Toți cetățenii români care contribuie în prezent la Pilonul 2 de pensii vor primi sume suplimentare în conturile lor. Aceasta este declarația administratorilor fondurilor speciale, care estimează că aproximativ opt milioane de persoane vor beneficia de aceste sume suplimentare.

Începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate două modificări semnificative în ceea ce privește regimul sistemului de pensii private din România. Aceste schimbări includ creșterea contribuției de la 3,75% la 4,75% din salariul brut și reducerea bazei de impozitare pentru cei care ating vârsta de pensionare și retrag suma din cont, conform informațiilor prezentate de România TV.

Cu toate acestea, majorarea contribuției la Pilonul II nu implică o creștere a contribuției totale pentru CASS. Procentul de 4,75% este derivat din contribuția totală de 20,5% pentru asigurările sociale. Astfel, în timp ce anterior 16,75% din salariul brut erau direcționați către pensia oferită de statul român (Pilon I), iar 3,75% către pensia privată (Pilon II), acum statul reține 15,75%, iar 4,75% sunt alocate către Pilonul II. Persoanele care sunt în prezent participanți la sistemul de pensii private sunt toți angajații din România care, în 2008, la lansarea sistemului, aveau sub 35 de ani. Aceștia au devenit obligatoriu participanți, iar toți tinerii care se angajează pentru prima dată și au sub 35 de ani vor fi înregistrați în același sistem.

„Regimul fiscal aplicabil pensiei Pilon 2 a fost modificat: dacă până la finalul anului 2023 baza de impozitare era reprezentată de întreaga sumă acumulată în contul de pensie privată, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se aplică doar asupra câștigurilor nete rezultate în urma investirii contribuțiilor, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei”, au transmis administratorii pensiilor private referitor la persoanele care au atins deja vârsta pensionării.

Practic, în cazul unei sume acumulate în cont de 10.000 de lei, impozitul datorat de cei care ieseau la pensie până la sfârșitul anului 2023 era de 800 de lei, în timp ce începând cu 1 ianuarie 2024, impozitul a fost redus la 100 de lei.

Diferența dintre sistemul public de pensii (Pilon I) și sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) constă în faptul că, în al doilea caz, banii participanților sunt investiți și aduc randament. În acest context, anul 2023 s-a dovedit a fi cel mai prosper din istorie, generând un profit suplimentar de aproximativ 17% pentru participanți. Principalii activi în care administratorii investesc includ titluri de stat (aproximativ 60%), acțiuni listate la BVB (20-25%) și obligațiuni corporative (10-15%).

Oricare dintre cei peste 8 milioane de români care contribuie obligatoriu, cu 4,75% din salariul brut, la unul dintre cele șapte fonduri de pensii administrate privat din România, are posibilitatea să schimbe oricând administratorul în cazul în care constată că alt fond înregistrează performanțe superioare celui în care a fost inițial alocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *