Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că avem responsabilitatea de a preveni și combate mentalitățile și comportamentele antisemite, rasiste sau xenofobe. El a subliniat importanța cultivării respectului, înțelegerii și toleranței în societate, iar educația a fost menționată ca fiind cel mai puternic instrument pentru pregătirea copiilor în această direcție.

”Aducem astăzi un pios omagiu memoriei tuturor celor care au pierit și au suferit în timpul Holocaustului, precum și supraviețuitorilor acestei file negre din istoria umanității. Departe de a fi doar o evocare a dramei teribile care a marcat milioane de oameni, comemorarea de astăzi este un proces de învățare, o sumă de lecții despre monștrii pe care îi poate naște ura, dar și despre triumful vieții în fața morții”, a transmis președintele în mesaj.

Șeful statului a evidențiat că Holocaustul a reprezentat o crimă abominabilă, urmărind ștegerea brutală și sistemică a întregii existențe a populației evreiești, cu șase milioane de oameni pierduți și consecințe tragice asupra comunităților, precum și pierderi culturale și intelectuale imense. El a subliniat că lecțiile dure ale Holocaustului trebuie să fie păstrate în conștiința fiecăruia, iar cunoașterea și înțelegerea istoriei reprezintă cheia pentru a preveni repetarea ei.

Președintele a avertizat asupra creșterii alarmante a incidentelor antisemite la nivel mondial și a subliniat angajamentul României de a lupta împotriva acestora prin consolidarea legislației și dezvoltarea de politici și instrumente pentru educație și comemorare. El a concluzionat mesajul exprimând speranța ca memoria victimelor Holocaustului să rămână veșnică în inimile noastre și să ne călăuzească către un viitor plin de empatie, toleranță și umanitate.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *