De Ziua Culturii Naționale, Muzeul TNB, situat în subsolul Sălii Mari, va fi accesibil publicului între orele 12:00 și 18:00, cu intrarea gratuită pentru toți vizitatorii. Totodată, un drapel cu o înălțime impresionantă de 38,5 metri va fi proiectat pe turnul scenei Teatrului Național.
„Piesa „Emmi – Amor pierdut, viață pierdută” reprezintă una dintre rarele creații scrise de marele poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, ea devine una dintre puținele reprezentări scenice în care descoperim tumultul sufletesc și suferința celui neînțeles în dragoste. O dublă și delicată dedicare care poartă în spatele replicilor fiorul liric al „plopilor fără soț”. Actorii Raluca Aprodu, Alexandru Potocean, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos și Răzvan Popa, regizorul spectacolului-lectură, vor da viață acestei piese.
În cea de-a doua parte a serii, va avea loc un one-man show intitulat „Amintiri din copilărie”, bazat pe întâmplările și evocările narate cu haz care au captivat generații întregi și au consacrat pe marele povestitor Ion Creangă. Scenariul, regia și interpretarea îi aparțin actorului Vitalie Bichir.
Muzeul Teatrului Naţional Bucureşti, aflat la subsolul Sălii Mari a TNB, va fi deschis pe durata Zilei Culturii Naţionale, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii, între orele 12:00 – 18:00.
Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București marchează Ziua Culturii Naționale nu doar la sediul din București, ci și printr-un turneu cu spectacolul ”La câțiva oameni distanță de tine”, regizat de Radu Afrim, adaptat după un text al autorului român Dan Coman. Acest text dezbat probleme actuale ale societății. Spectacolul este o coproducție TNB – Centrul Cultural „George Coșbuc” Bistrița și va fi prezentat pe 15 ianuarie la Oradea și pe 16 ianuarie la Arad.”
Foaierele expoziţionale ale Teatrului Naţional oferă publicului ocazia de a vizita, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, următoarele expoziţii
• în Foaierul Media (aripa dinspre Bd. N. Bălcescu), ”Tinere Talente la TNB” – o colecţie de lucrări realizate de 15 tineri artişti vizuali, bursieri ai programului naţional al Fundaţiei Regale Margareta a României numit Tinere Talente (premiat la Gala Societăţii Civile ca cel mai bun program de Artă şi Cultură din România, pentru crearea de oportunităţi egale pentru artiştii în devenire, indiferent de contextul social).
• în Rotonda şi foaierul Sălii Mici a TNB, poate fi vizitată Memorabilia, expoziţie de afişe, fotografii, instrumente, costume şi obiecte de scenă din cei 50 de ani de activitate artistică pe care cunoscutul artist român Nicu Alifantis i-a dăruit artei spectacolului.
• în Foaierul Media al Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” (aripa dinspre str. Tudor Arghezi) este găzduită expoziţia de portrete realizate de artistul fotograf Alex Gâlmeanu, fotografii realizate în cadrul campaniei „Iubirea care dărâmă ziduri”, derulată sub auspiciile Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”. Expoziţia poate fi vizitată pe 15 ianuarie, între orele 11-18. Sunt expuse 14 portrete ale unor romi „invizibili” care au devenit „mari” pentru că au primit iubire, încredere şi stimă de sine. Printre protagoniştii campaniei se numără sportivi de performanţă, actori, cântăreţi, activişti, sociologi, studenţi, cadre didactice, creatori de conţinut online etc. alături de persoanele care le-au influenţat cel mai mult viaţa.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.