Sursa: visitcluj.ro


Uniunea Europeană a compilat un raport extins de 112 pagini, fundamentat pe rezultatele unui sondaj desfășurat între ianuarie și aprilie 2023, la care au participat 71.153 de rezidenți din 83 de orașe din UE, state membre ale EFTA, Marea Britanie, Balcanii de Vest și Turcia, conform informațiilor furnizate de Politico

În medie, 9 din 10 persoane se declară mulțumite de condițiile de trai din propriul oraș. În ciuda acestui fapt, există discrepanțe notabile, cu cei mai puțin mulțumiți locuitori în Istanbul (65%), Atena (65%) și Palermo (62%). Cluj-Napoca, Braga și Rostock (locurile 10-8) se remarcă cu 94% dintre rezidenți declarând că se bucură de traiul în orașul lor. Cluj-Napoca se evidențiază pe locul doi în Europa în privința oportunităților de angajare, cu un sector tehnologic în plină expansiune și 73% dintre locuitori afirmând că găsirea unui loc de muncă este ușoară.

De asemenea, este notabil faptul că Cluj-Napoca ocupă locul 3 în Europa în ceea ce privește procentul de locuitori care consideră că nivelul de trai în oraș a crescut față de acum 5 ani, cu aproape 60%. În topul satisfacției locuitorilor, două orașe din Polonia (Białystok și Gdańsk) ocupă primele poziții, în timp ce Roma (3%), Skopje (13%) și Bologna (14%) se află în partea de jos a clasamentului.

Braga a fost distinsă drept cea mai bună destinație turistică europeană în 2021, cu caracteristici precum siguranța ridicată (84% dintre locuitori se simt confortabil pe străzi noaptea) și aprecierea ca un loc propice pentru imigranți, persoane în vârstă și femei cu copii mici. Rostock, situat pe locurile doi și șase în Europa pentru bunăstarea vârstnicilor și a familiilor cu copii mici, se evidențiază cu 85% dintre locuitori mulțumiți de joburile lor, ocupând prima poziție în acest aspect în Europa.

Pe locul 7 se află Geneva, cu 95% dintre locuitori declarați mulțumiți de condițiile de trai, dar cu doar 8% considerând ușoară găsirea unei locuințe la un preț accesibil. Stockholm, situat pe locul 6, este perceput drept un oraș plăcut pentru viață și pentru membrii comunității LGBTQ+, dar cu costuri ridicate. Gdańsk, pe locul 5, este evaluat ca fiind favorabil pentru imigranți, iar 92% dintre locuitori sunt mulțumiți de aspectul cultural al orașului.

Leipzig surprinde prin clasarea sa pe locul 4, fiind privit ca ideal pentru familiile cu copii mici, iar 83% dintre locuitori exprimă satisfacție cu calitatea aerului. În top 3, Copenhaga se remarcă cu 96% dintre locuitori satisfăcuți, oferind un mediu sigur și cu percepută lipsă de corupție (doar 20% cred că există corupție în administrația locală).

Groningen, situat pe locul 2, impresionează prin atmosfera sa de siguranță și curățenie, cu 86% dintre locuitori simțindu-se în siguranță pe străzi noaptea și considerându-și vecinii de încredere. Pe primul loc se află Zurich, cu 97% dintre locuitori mulțumiți de viața lor, beneficiind de o situație financiară solidă, apreciind locul de muncă, transportul public, serviciile de sănătate și calitatea aerului, cu mențiune specială pentru atractivitatea pentru LGBTQ+ și vârstnici. Unica problemă notată este dificultatea în găsirea unei locuințe la un preț accesibil, doar 11% dintre locuitori percepând acest aspect ca ușor de realizat.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *