Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite românilor din afara granițelor țării să acceseze servicii consulare online

Actul normativ vizează modificarea și completarea Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară, cu scopul de a intensifica gradul de digitalizare a serviciilor consulare. Prin această lege, se introduce posibilitatea ca cetățenii să aibă acces la servicii consulare online, eliminând necesitatea prezenței fizice la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

De asemenea, actul normativ prevede implementarea unui sistem informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni. Acest sistem va procesa cererile de servicii consulare, înregistra cetățenii români aflați în străinătate, centraliza evaluările, sugestiile și propunerile de la cetățeni, gestiona corespondența interinstituțională, ține evidența cazurilor de asistență și protecție consulară, emite și eliberează documente specifice. De asemenea, diplomații cu atribuții consulare și funcționarii consulari vor utiliza semnături electronice calificate.

Legea stipulează că ordinul ministrului Afacerilor Externe privind implementarea acestor măsuri se va emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

„Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite în format electronic. În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată. Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe”, prevede legea.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *