Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, declară că Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se evidențiază ca fiind eficienți în utilizarea fondurilor alocate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Câciu subliniază că România a alocat aproximativ un miliard de euro din suma totală de 9,15 miliarde de euro primită până în prezent pentru proiecte în conformitate cu PNRR.
Întrebat miercuri seară la Digi 24 despre entitățile care se disting în ceea ce privește utilizarea fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ministrul Proiectelor Europene a declarat: „Da, există performeri. Sunt trei actori pe care îi evidențiez. Ministerul Transporturilor a atras aproape 500 de milioane de euro pentru proiecte legate de autostrăzile A7 și A3. Ministerul Finanțelor s-a angajat în domeniul caselor de marcat și în investițiile întreprinse de antreprenori, abordând pierderile de venit asociate cu scutirea de taxe pentru cei care au achiziționat case de marcat. De asemenea, MIPE a utilizat 300 de milioane de euro, în mare parte pentru instrumente financiare.”
El a subliniat că România a primit până în prezent, din PNRR, 9,15 miliarde de euro din care s-a cheltuit un milirad de euro.
”O să explic şi de ce doar un miliard de euro: practic, când am preluat mandatul, erau cheltuiţi în jur de 400 de milioane de euro, era undeva la 4%, acum suntem undeva la 12% gradul de absorbţie, suntem undeva aproape de media Uniunii Europene, deci am recuperat din zona aceasta în care eram cu foarte puţini bani cheltuiţi”, a explicat ministrul.
El a spus că ”toţi banii pe care România îi are la dispoziţie în prezent din PNRR ar trebui cheltuiţi în anul 2024”.