Luând în considerare că declarațiile și comportamentul lui Gerard Depardieu sunt considerate „o rușine” pentru țara sa, ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a declarat vineri că se va iniția „o procedură disciplinară” în privința Legiunii de Onoare acordate actorului francez. Acesta este în prezent subiectul a două plângeri pentru viol și agresiune sexuală, conform informațiilor furnizate de AFP.

„Legiunea de Onoare recompensează un om, un artist, o atitudine şi valori. Din acest motiv am discutat cu Marele Cancelar al Legiunii de Onoare, generalul Lecointre: un consiliu al Ordinului Legiunii de Onoare se va reuni şi va iniţia o procedură disciplinară pentru a decide dacă această Legiune de Onoare trebuie suspendată sau nu, retrasă complet sau nu. Va fi la latitudinea lor să decidă”, a declarat Rima Abdul Malak pentru postul public de televiziune France 5, scrie agerpres.ro.

Gerard Depardieu a fost decorat cu Legiunea de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac în anul 1996.

Instituită de împăratul Napoleon I în primele decenii ale secolului al XIX-lea, această distincție recompensează atât civili, cât și militari pentru acțiuni și servicii remarcabile aduse Franței. De-a lungul timpului, această decorație a fost conferită unui număr semnificativ de artiști.

Conform Codului Legiunii de Onoare, orice comportament care este în contradicție cu onoarea poate conduce la mustrare, suspendare sau chiar excludere din Ordin.

Pentru cetăţenii străini, o singură măsură este prevăzută – cea a „retragerii”. În acest caz, este necesar un decret semnat de preşedintele Republicii Franceze, Mare Maestru al Ordinului.

În anul 2017, de exemplu, Emmanuel Macron a inițiat procedura de retragere a decorației acordate lui Harvey Weinstein, acuzat de agresiune sexuală și viol. Producătorul american primise Legiunea de Onoare în calitate de Cavaler, într-o ceremonie condusă de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, în luna martie a anului 2012.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *