Romică-Andrei Baciu a fost demis la cerere din poziția de membru al Consiliului de administrație și președinte cu rang de secretar de stat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Decizia de revocare a fost emisă de către prim-ministrul Marcel Ciolacu și publicată miercuri în Monitorul Oficial.

În locul său, până la desemnarea unui nou conducător conform legii, premierul l-a numit pe vicepreședintele CNAS, Cristian Georgică Celea, să îndeplinească atribuțiile președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Andrei Baciu, demisie după ce a devenit suspect la DNA

La data de 11 decembrie, Andrei Baciu a comunicat că renunță la poziția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis şi cu credinţa nestrămutată în valorile onoarei şi integrităţii. Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu faţă de principiile etice şi morale în care cred şi pe care le-am susţinut întotdeauna şi nu dintr-o obligaţie legală”, a scris Baciu, luni dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care și-a depus demisia, a fost acuzat de DNA într-un dosar legat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, referitor la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19.

Luni, Andrei Baciu a fost convocat la DNA pentru a fi informat că este suspect în dosarul în care fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost deja acuzați.

Practic, acuzațiile îndreptate împotriva lui Andrei Baciu se referă la faptul că, în aprilie 2021, în calitate de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, ar fi susținut în Guvern un memorandum privind achiziționarea suplimentară a 4,2 milioane de doze de vaccin Pfizer, încălcând dispozițiile legale și în absența oricăror documente sau analize care să ateste necesitatea acelei achiziții.

Șeful interimar al CNAS, general SRI

Cristian Georgică Celea, general de brigadă cu o stea, a activat în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și a fost trecut în rezervă prin decretul 317 din 16 martie 2006, semnat de Traian Băsescu. Între anii 2003 și 2005, a ocupat funcția de șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), numit în această poziție de către Adrian Năstase. Potrivit unor surse, se pare că ar fi fost și fostul oftalmolog al președintelui Ion Iliescu, conform informațiilor prezentate de Libertatea. La momentul transferului la CNAS, avea o experiență de aproximativ 10 ani în cadrul SRI, unde a îndeplinit și rolul de comandant al Spitalului SRI Agrippa Ionescu. Generalul Celea este în prezent consilierul onorific al ministrului Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *