Cercetătorii au dezvoltat un model experimental inovator pentru a prelungi durata de viață a bateriilor din stimulatoarele cardiace.

Prin conversia energiei mecanice în energie electrică, un prototip experimental de stimulator cardiac fără fir (fără plumb) poate reîncărca parțial bateria, conform unui studiu care urmează să fie prezentat în cadrul sesiunilor științifice din 2023 ale Asociației Americane a Inimii, ce vor avea loc în perioada 11-13 noiembrie la Philadelphia, SUA.

Dr. Babak Nazer, medic și lector la Facultatea de Medicină a Universității Washington din Seattle, autorul principal al studiului, a explicat că energiile mecanice și electrice sunt interdependente și pot fi convertite reciproc.

Similar cu modul în care ultrasunetele transformă tensiunea electrică în presiune sau sunet, materiale similare pot fi proiectate pentru dispozitive medicale implantabile pentru a transforma presiunile oscilante naturale ale inimii în tensiune, extinzând astfel durata de viață a bateriei.

Stimulatoarele cardiace tradiționale (transvenoase) folosesc fire subțiri, numite conductori, pentru a conecta un generator (care include bateria) plasat sub pielea umărului stâng la inimă, utilizând electrozi pentru a detecta bătăile inimii și pentru a trimite impulsuri electrice pentru stimulare, atunci când este necesar.

Pe de altă parte, stimulatoarele cardiace fără fir sunt dispozitive mai mici decât cele transvenoase și sunt plasate complet în ventriculul drept al inimii printr-un mic tub care urcă până la inimă printr-o venă din picior.

Unul dintre dezavantajele stimulatoarelor cardiace fără fir este incapacitatea ușoară de a înlocui bateria, spre deosebire de stimulatoarele transvenoase. Durata de viață a unei baterii obișnuite pentru ambele tipuri de stimulatoare cardiace este între șase și 15 ani.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au creat trei prototipuri de dispozitive și le-au testat reacția la presiunile oscilante simulate ale ventriculului drept într-un simulator de presiune cardiacă.

Cele mai bune prototipuri au reținut aproximativ 10% din energia necesară pentru a produce următoarea bătaie a inimii, având dimensiuni asemănătoare cu stimulatoarele cardiace fără fir actuale din comerț, fiind de dimensiunea a treia parte dintr-o baterie AAA.

Următorul pas constă în optimizarea materialelor și fabricației pentru a îmbunătăți eficiența colectării de energie și apoi pentru a demonstra această eficiență pe termen lung în studii viitoare. Aceste dispozitive noi ar putea prelungi durata de viață a bateriilor și ar putea extinde accesul la tratament la pacienții mai tineri, reducând astfel numărul de implanturi pe parcursul vieții lor.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *