Președintele rus Vladimir Putin a abordat miercuri liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii ale lumii (G20), exprimând necesitatea stopării „tragediei” războiului din Ucraina. Putin a subliniat că Moscova nu a refuzat niciodată să participe la discuții de pace cu Kievul, oferind unele dintre cele mai împăciuitoare remarci ale sale despre conflict până în prezent, potrivit Reuters.

În contextul deciziei luate de Putin în februarie 2022 de a trimite trupe în Ucraina, declanșând cel mai sângeros conflict european după cel de-al Doilea Război Mondial, președintele rus a vorbit în fața G20 despre necesitatea găsirii unor soluții pentru oprirea tragediei. Acest discurs, transmis prin videoconferință, reprezintă prima intervenție a lui Putin în cadrul G20 de la începutul războiului.

Putin a recunoscut că acțiunile militare au consecințe tragice pentru persoane, familii și întreaga țară, subliniind că este imperativ să se gândească la modalități de oprire a acestei tragedii. El a subliniat că Rusia nu a respins niciodată participarea la negocieri de pace cu Ucraina, respingând acuzațiile conform cărora ar fi fost Moscova cea care a evitat dialogul.

Președintele rus a adus în discuție decretul semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a interzis dialogul cu Rusia într-un efort de a pune capăt conflictului declanșat de Moscova. Remarcile lui Putin par să fie direcționate către consumul internațional și reprezintă unele dintre cele mai moderate afirmații ale sale, contrastând cu atitudinea beligerantă exprimată anterior, mai ales în discursurile sale critice la adresa SUA.

Cu doar o zi înainte, Putin afirmase că Moscova nu poate coexista cu guvernul actual de la Kiev și că va continua „operațiunea sa militară specială” de „demilitarizare” a Ucrainei. Ucraina a jurat să lupte până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul său, iar aliații occidentali au rămas hotărâți să sprijine Kievul.

Putin a utilizat termenul „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina, în loc de „operațiune militară specială”, un termen folosit anterior de Kremlin. În discursul său, el a atras atenția asupra faptului că conflictul și pierderea de vieți umane ar trebui să șocheze, dar a subliniat și perspectiva Moscovei cu privire la persecutarea rusofonilor în Ucraina.

Început în 2014, conflictul din estul Ucrainei a avut loc după înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici și a dus la anexarea Crimeei de către Rusia și la începerea luptelor dintre forțele separatiste susținute de Moscova și armata ucraineană. Cu toate că contraofensiva ucraineană din acest an nu a obținut câștiguri semnificative, situația continuă să ridice îngrijorări la nivel internațional.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *