Neuralink, compania lui Elon Musk, a creat un implant cerebral dorit de mii de oameni, dar încă nu a găsit voluntarul pentru primul test uman, conform un articol Bloomberg. Aprobarea FDA a fost obținută pentru teste pe oameni, însă găsirea celui care să devină primul „cyborg” rămâne o provocare, conform Business Insider

Ashlee Vance, biograful lui Elon Musk, a dezvăluit că, deși a vizitat instalațiile Neuralink de zece ori în ultimii trei ani, nu s-a efectuat încă un implant uman. Cu toate acestea, compania își propune să efectueze intervenții chirurgicale la 11 persoane anul viitor și la peste 22.000 până în 2030.

La începutul acestui an, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat aprobarea pentru teste umane cu dispozitivul Neuralink, descris de Elon Musk ca un „Fitbit în craniul”. În ciuda acestei aprobări, Neuralink a fost anterior respinsă pentru testarea umană în martie, din cauza preocupărilor legate de siguranță, inclusiv mișcarea posibilă a firelor conectate la cipul din creier sau riscul de supraîncălzire a cipului.

Începând cu luna septembrie, compania a început să recruteze pentru primul său test uman, căutând persoane care au suferit paralizie la toate cele patru membre din cauza leziunilor măduvei spinării sau a sclerozei laterale amiotrofice. Acestia speră să creeze un dispozitiv care să realizeze o simbioză între oameni și mașini, permițându-le oamenilor să trimită mesaje sau să joace jocuri folosind doar gândurile lor, dar, înainte de toate, să ajute persoanele cu tulburări neurologice.

Ashlee Vance, cunoscut pentru biografia sa „Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future”, a declarat că, în ciuda interesului considerabil al potențialilor pacienți, compania încă nu a găsit primul voluntar dispus să permită intervenția chirurgicală. Procedura implică îndepărtarea unei porțiuni de craniu și introducerea de electrozi și fire subțiri în creier cu ajutorul unui robot. Vance a subliniat că procesul chirurgical va dura „câteva ore”, iar robotul va introduce dispozitivul împreună cu matricea sa ultrasubțire de aproximativ 64 de fire. Dispozitivul va înlocui porțiunea de craniu îndepărtată, iar firele vor avea o grosime de aproximativ o paisprezecea parte din lățimea unei șuvițe de păr uman.

Biograful a menționat că Neuralink a realizat 155 de operații de implantare pe diferite subiecți de testare din rândul animalelor, inclusiv porci și maimuțe. Însă, în stilul caracteristic al lui Elon Musk, acesta a continuat să facă presiuni pentru accelerarea mișcării robotului și pentru efectuarea operației fără ajutor uman. Musk a evidențiat nevoia de a concura cu alte startup-uri, precum Synchron și Onward, care au început deja teste pe oameni. Musk a exprimat determinarea ca Neuralink să-și accelereze ritmul, în contextul amenințărilor potențiale din partea inteligenței artificiale și posibilității unei ființe AI ostile.

Shivon Zilis, directorul de proiecte speciale al Neuralink și mamă a doi dintre copiii lui Musk, a avertizat că nu se pot neglija primele trei teste, subliniind că „asta nu este o opțiune aici”, referindu-se la primele trei rachete ale SpaceX, care au explodat.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *