Prima ședință a Comandamentului energetic de iarnă a avut loc miercuri la sediul Dispeceratului Energetic Național, și a concluzionat că în acest moment nu se anticipază probleme semnificative legate de trecerea la sezonul rece.

Obiectivul principal al Comandamentului de iarnă este să monitorizeze funcționarea Sistemului electroenergetic național și a Sistemului național de transport al gazelor naturale în perioada de iarnă, identificând și analizând riscurile potențiale și situațiile de disfuncționalitate care ar putea apărea în sectoarele de energie și gaze naturale. La această întâlnire au participat reprezentanți ai entităților relevante din domeniul producției, distribuției și furnizării de energie electrică și gaze naturale, precum și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în sectorul energetic, cum ar fi Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a informat asistența despre situația generală din cele două sisteme și a subliniat importanța luării măsurilor necesare în avans pentru pregătirea pentru sezonul rece. Acest lucru include stocarea resurselor necesare funcționării normale, precum gaze naturale, rezerve de apă din lacurile de acumulare și cărbunele necesar centralelor termice. Burduja a subliniat faptul că depozitele de gaze naturale sunt pline la peste 100% din capacitate, rezervele de apă sunt la niveluri mai ridicate decât în anii anteriori, și activitățile de extracție minieră se desfășoară în parametri normali, ceea ce creează condiții optime pentru a asigura alimentarea constantă și normală cu energie electrică și gaze naturale în această iarnă, atât pentru populație, cât și pentru sectorul industrial.

Operatorii sistemelor de transport de energie electrică (CNTEE Transelectrica SA) și de gaze naturale (Transgaz SA) au prezentat situația curentă din sector, în timp ce toți participanții au analizat și evaluat starea echipamentelor, procesele de întreținere și reparații, aspectele organizaționale și contractuale care ar putea duce la disfuncționalități în funcționare, precum și prognozele meteorologice și hidrologice pentru următoarele luni. Concluziile primei întâlniri au indicat că nu există, până în prezent, amenințări semnificative legate de trecerea la sezonul rece și toate informațiile furnizate corespund reglementărilor existente.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *