Autorități, reprezentanți din cadrul Armatei și ai companiilor producătoare de armament s-au reunit vineri la Moreni pentru a participa la conferința intitulată „Reinforcing Deterrence by United Armoured Mobility” (Consolidarea Deterrenței prin Mobilitatea Unită a Armurilor), organizată cu ocazia sărbătoririi a 55 de ani de existență a Automecanicii Moreni.

Directorul Automecanicii Moreni, Corneliu Vișoianu, a subliniat că scopul conferinței este să discute aspecte legate de producție, mentenanță și cercetare-dezvoltare ca elemente esențiale în strategiile și planurile de dotare și acțiuni ale forțelor armate. Această conferință se desfășoară sub înaltul patronaj al prim-ministrului Marcel Ciolacu, iar în deschidere, directorul Automecanicii a adresat un „La mulți ani, Automecanica!”

Participanții la conferință au evidențiat importanța dotării Armatei Române în contextul noilor provocări de securitate internațională. Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlățean, a subliniat că România, ca membră NATO, trebuie să-și întărească capacitatea națională de apărare, având în vedere provocările din lumea actuală, cum ar fi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și amenințările legate de terorismul internațional.

Automecanica Moreni a fost înființată în 1968 sub numele de IAM, specializată în fabricarea de autovehicule blindate pe roți. De-a lungul celor 55 de ani de activitate, a produs peste 15.000 de vehicule, majoritatea destinate exportului către fostele state din spațiul ex-sovietic, Republica Democrată Germană, Algeria și Bangladesh. Produsele fabricate la Automecanica Moreni au fost folosite în numeroase misiuni de menținere a păcii și a ordinii publice în țări precum Iugoslavia, Irak și Afganistan.

În prezent, uzina are aproximativ 300 de angajați, comparativ cu cei aproximativ 4.000 de angajați pe care îi avea înainte de 1989. Aceasta a diversificat activitatea, concentrându-se pe mentenanța vehiculelor produse pentru Armată și a început să fabrice și produse civile. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a subliniat importanța capacitații de reinventare a uzinei și a altor fabrici similare din județ și din țară pentru industria de apărare.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *