Fondul European de Investiții (FEI) a semnat parteneriate cu cinci instituții bancare pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din România. Acest angajament constă în furnizarea de garanții directe neplafonate în valoare totală de 1 miliard de euro, sprijinit prin intermediul Compartimentului pentru România în cadrul programului InvestEU, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste acorduri deschid calea pentru îmbunătățirea condițiilor de finanțare pentru IMM-uri, inclusiv dobânzi mai mici.

Fondul European de Investiții a subliniat că această inițiativă reprezintă o acțiune ambițioasă cu obiectivul de a spori durabilitatea și competitivitatea întreprinderilor din întreaga Românie.

Cele cinci bănci implicate – Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank și ProCredit Bank – au fost selectate ca parteneri ai FEI, având în trecut experiență de succes în implementarea diverselor mandate FEI.

Prin intermediul Garanției pentru Sustenabilitate, băncile partenere vor fi capabile să sprijine transformarea ecologică și durabilă a economiei și să finanțeze investiții care respectă mediu, fiind orientate spre sustenabilitate. De asemenea, Garanția pentru Competitivitatea IMM-urilor va permite băncilor să faciliteze accesul la finanțare pentru o gamă mai largă de întreprinderi și industrii, oferind condiții de creditare care, de obicei, nu ar fi posibile fără această garanție.

Roger Havenith, directorul general adjunct al FEI, a subliniat colaborarea cu Guvernul României și Comisia Europeană în efortul de a sprijini afacerile românești în aceste momente dificile, facilitând accesul real la finanțare, cu scopul de a stimula creșterea economică și de a promova un viitor mai ecologic.

Ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, a evidențiat că sprijinul acordat IMM-urilor prin instrumentele de garantare finanțate de PNRR contribuie la o creștere economică pe baze competitive și durabile, implicând și sistemul financiar-bancar în finanțarea investițiilor viitoare.

Ministrul Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș, a subliniat importanța sinergiei dintre instrumentele financiare cu finanțare europeană și cele naționale pentru a susține dezvoltarea sectoarelor cheie și a oferi companiilor românești oportunități de extindere și creștere pe piața internațională, contribuind astfel la creșterea economică a României.

Această inițiativă, finanțată atât în lei cât și în euro, va stimula creșterea și dezvoltarea afacerilor, sprijinind domenii precum lanțurile valorice, infrastructura durabilă, energia regenerabilă, eficiența energetică și transportul ecologic, în timp ce consolidează ecosistemul financiar din România.

Garanția FEI va permite băncilor partenere să ofere condiții de finanțare îmbunătățite, incluzând dobânzi mai scăzute, cerințe mai reduse privind garanțiile și avansurile pentru împrumuturile de investiții. Această garanție permite, de asemenea, acordarea de scadențe mai lungi și volume mai mari de finanțare, inclusiv pentru segmente excluse, cum ar fi start-up-urile, care nu ar fi avut acces la astfel de condiții fără implicarea FEI.

Garanțiile directe neplafonate fac parte din portofoliul InvestEU din cadrul Compartimentului pentru România, finanțat prin PNRR, și includ două componente-cheie: Garanția pentru Competitivitatea IMM-urilor și Garanția pentru Sustenabilitate, ambele esențiale pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor românești și pentru promovarea unei creșteri economice durabile.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul BEI și sprijină întreprinderile mici din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanțare prin intermediari financiari selectați, precum bănci, societăți de garantare și leasing, furnizori de microcredite și fonduri de capital privat.

În România, Grupul BEI acordă între 1 și 1,5 miliarde de euro în fiecare an. FEI a acordat finanțare în valoare de 3,1 miliarde de euro prin 119 contracte în România, în timp ce BEI a oferit finanțare și know-how pentru 179 proiecte de investiții în țară, în valoare de 17,73 miliarde de euro, începând cu 1991.

Compartimentul pentru statele membre din cadrul programului InvestEU permite statelor membre să contribuie la fondul InvestEU prin alocarea resurselor lor din Mecanismul de Redresare și Reziliență și din resursele naționale. Prin această contribuție voluntară, statele membre pot beneficia de garanția InvestEU pentru a susține prioritățile naționale specifice. Investițiile, garanțiile și investițiile de capital pot fi furnizate ca o completare a altor investiții publice și private.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *