Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi legea care aduce modificări actului normativ privind combaterea ambroziei şi stabileşte noi obligaţii pentru proprietarii şi deţinătorii de terenuri. Potrivit acestor schimbări, aceştia trebuie să efectueze lucrări de smulgere sau erbicidare a acestei plante până la 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment. De asemenea, autorităţile locale au acum posibilitatea de a efectua aceste lucrări pe cheltuiala celor care au această responsabilitate.

Această lege modifică şi completează articolul 1 din Legea nr. 62/2018, concentrându-se pe ajustarea termenelor pentru întreţinerea terenurilor în funcţie de perioada de răsărire şi înflorire a buruienii ambrozia. De asemenea, legea prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot realiza aceste lucrări la cererea şi pe cheltuiala proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri care au această obligaţie sau, în cazul în care aceştia nu o îndeplinesc voluntar, autorităţile pot interveni.

Legea are ca scop principal distrugerea buruienii ambrozia şi prevenirea răspândirii acesteia. Proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au acum obligaţia de a întreţine terenurile prin smulgere, erbicidare sau alte metode specifice în perioada de creştere a acestei buruieni, până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a acesteia.

În cazul în care proprietarii sau deţinătorii de terenuri nu respectă aceste obligaţii, autorităţile locale pot interveni pentru a curăţa terenurile infestate cu buruiana ambrozia. În plus, dacă proprietarii nu permit accesul pe terenurile respective, primarul poate solicita autorizarea instanţei judecătoreşti pentru a permite intervenţia autorităţilor locale.

Costurile pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii de terenuri, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, conform noii legi.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *