Sursa: CNN

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a declarat țara „în război” sâmbătă, după ce militanții palestinieni din Gaza au tras un baraj mortal de rachete și au trimis oameni înarmați pe teritoriul israelian într-o escaladare majoră a conflictului de lungă durată dintre cele două părți.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au lansat lovituri împotriva unui număr de ținte Hamas din Gaza și convoacă mii de rezerviști, au declarat liderii militari. Forțele IDF luptau la sol sâmbătă în cel puțin o jumătate de duzină de locații, inclusiv mai multe sate, două baze ale armatei și puncte de trecere a frontierei, a declarat un purtător de cuvânt.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că este „extrem de îngrijorat de intensificarea alarmantă a violenței armate în Israel și în teritoriile ocupate în această dimineață”.

„Suntem la curent cu rapoartele referitoare la persoane capturate sau reținute”, a declarat Fabrizio Carboni, director regional al CICR pentru Orientul Apropiat și Mijlociu.

„Vreau să precizez că desfășurarea sau amenințarea cu un act de luare de ostatici este interzisă de dreptul internațional umanitar. Orice persoană reținută, inclusiv combatanții, trebuie să fie tratată uman și cu demnitate. În rolul nostru de intermediar neutru, suntem pregătiți să vizităm pe oricine deținut, astfel încât să le putem verifica bunăstarea și să le oferim vești celor dragi”.

REUTERS/Ammar Awad

Ministerul Apărării din Israel transmite un avertisment dur pentru Hamas:

  • „Șeful Statului Major General efectuează în prezent o evaluare situațională și aprobă planuri pentru continuarea activității IDF. Organizația teroristă Hamas este suveranul din Fâșia Gaza și este responsabilă pentru acest atac. Se va confrunta cu consecințele și responsabilitatea acestor evenimente.”, se precizează în mesajul postat pe pagina de facebook.

„Președintele american Joe Biden l-a sunat pe premierul Benjamin Netanyahu și l-a subliniat că SUA sunt alături de Israel și sprijină pe deplin dreptul Israelului la autoapărare”, a scris biroul lui Netanyahu pe X.

„Prim-ministrul Netanyahu i-a mulțumit președintelui american Biden pentru sprijin și a precizat că este necesară o campanie prelungită și puternică – pe care Israelul o va câștiga”.

Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images

Cel puțin 198 de palestinieni au fost uciși sâmbătă în Gaza, iar 1.610 au fost răniți, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Richard Hecht, a declarat sâmbătă pentru CNN că speră că până la sfârșitul zilei de sâmbătă nu vor mai fi teroriști vii în Israel.

Suntem foarte concentrați pe salvarea forțelor, unde există lupte în desfășurare în timp ce vorbim și tratăm acești teroriști, sperăm că până la sfârșitul zilei nu vor mai exista teroriști vii în Israel – a spus Hecht într-un interviu pentru CNN.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *