Președintele Klaus Iohannis, vineri, în Lisabona, a subliniat că sprijinul financiar, militar și economic pentru Ucraina trebuie să continue pentru a ajuta țara să obțină victoria în conflictul său.

În cadrul reuniunii Grupului Arraiolos de la Palacio da Bolsa din Porto, Președintele Iohannis a argumentat că conflictul actual din Ucraina reprezintă un moment crucial pentru toate țările implicate, subliniind responsabilitatea de a apăra principiile și normele juridice internaționale amenințate de acțiunile Rusiei.

El a evidențiat unitatea și puterea colectivă a țărilor care sprijină Ucraina și a pledat pentru continuarea asistenței financiare, militare și economice pentru aceasta. De asemenea, Președintele Iohannis a subliniat importanța sprijinului politic și necesitatea planificării reconstrucției Ucrainei după încheierea conflictului.

Președintele Iohannis a menționat, de asemenea, importanța susținerii Republicii Moldova în lupta sa împotriva subversiunii ruse, afirmând că aceasta este a doua cea mai afectată țară de conflictul din Ucraina.

El a subliniat că obiectivul trebuie să fie prevenirea unei repetiții a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a evidențiat că este necesar să se asigure că aranjamentele de securitate actuale, în pofida subminării lor de către Rusia, rămân valabile.

Președintele a pledat pentru consolidarea rezilienței internaționale a statelor UE, pentru a asigura eficacitatea Uniunii Europene pe scena globală. De asemenea, el a subliniat importanța colaborării cu partenerii cu aceleași viziuni, atât în Europa, cât și în întreaga lume, cu accent pe partenerii transatlantici.

Președintele Iohannis participă la o vizită de stat în Portugalia în perioada vineri – luni și a fost invitat special la reuniunea Grupului Arraiolos.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *