Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) este instituția responsabilă cu procesul de acreditare a unităților sanitare din România. În luna septembrie, ANMCS a evaluat și clasificat 13 spitale, atât publice, cât și private, în diferite categorii de acreditare.
Din acestea, doar patru unități au primit încadrarea în categoria a II-a, cunoscută ca „acreditat cu recomandări”. În schimb, alte șase unități au fost notate cu „planuri de conformare” pe parcursul următoarelor 12 sau 24 de luni pentru a corecta neregulile depistate. Printre spitalele cu planuri de conformare se numără și cel mai mare spital din Galați, care a primit o acreditare cu „încredere redusă” din cauza unui punctaj scăzut obținut în procesul de evaluare.
Rezultatele din septembrie sunt inferioare celor obținute în august, când 5 din cele 11 spitale evaluate au fost acreditate în categoria a II-a.
În urma unui ordin al președintelui ANMCS, publicat în Monitorul Oficial, cele patru unități medicale acreditate în categoria a II-a pentru o perioadă de cinci ani sunt: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Oncocenter – Oncologie Clinică SRL (județul Timiș), Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu și Spitalul de Psihiatrie Poroschia (județul Teleorman). Cel mai mare punctaj a fost obținut de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, cu 98,42%.
Celelalte 9 spitale evaluate au primit următoarele categorii de acreditare:
- Trei unități au fost clasificate în categoria a III-a, adică „acreditat cu rezerve” – Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga (județul Botoșani), Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia (județul Timiș) și Spitalul General C.F. Pașcani (județul Iași).
- Alte trei spitale au fost încadrate în categoria a IV-a, adică „acreditat cu încredere redusă” – Spitalul Orășenesc Balș (județul Olt), Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați și Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr. Corneliu Bârsan” Dezna (județul Arad).
- Trei unități medicale au fost incluse în categoria a V-a, ceea ce înseamnă „prelungire a procesului de acreditare” – Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” (județul Argeș), Spitalul Orășenesc Lehliu-Gară (județul Călărași) și Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor (București).
Cele șase spitale acreditate în categoriile IV și V au fost obligate să elaboreze planuri de conformare pentru a remedia neconformitățile identificate în evaluare, aceste planuri urmând a fi implementate pe parcursul următoarelor 12 sau 24 de luni.
Acreditarea spitalelor în România se face în 6 categorii: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.
Este important de menționat că în prezent nu există niciun spital în România acreditat în categoria I. Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din țară sunt obligate să afișeze informații referitoare la categoria lor de acreditare la intrarea în unitate și pe site-urile lor web, sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, să precizeze că se află în proces de acreditare.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.