Judetul Prahova are comune ce ascund adevarate comori ale naturii. Povesti si legende, care dateaza de cu multi ani in urma. Pe unele dintre ele le afli doar daca iei la pas cararile aflate pe campiile, ori dealurile din afara asezarilor omenesti. Comuna Gornet-Cricov, de pilda, este una dintre zonele incarcate de istorie, si nunumai. Un adevarat muzeu in aer liber. Ce este, insa, si mai valoros, ca acum aceste date pot fi accesate oline. Cum exact? A fost infiintat un muzeu virtual, care te poarta intr-o calatorie inedita, cu povesti care iti capteaza atentia, sip e care vrei sa le asculti iar si iar.
Putini stiu ca, la Gornet-Cricov, in satul Dobrota exista un munte…de creta. Praful este folosit, in general, de catre artisti, iconografi si restauratori. Asta pentru ca in amestec cu apa si „cleiul de iepure”, creta de munte este utilizata drept grund la tratarea blaturilor pentru icoane. Astfel de date pot fi obtinute, daca realizati un tur al muzeului…virtual din localitate. Si tot aici puteti afla ca in anii comunismului, muntele de creta din comuna Gornet-Cricov era exploatat, iar din carbonatul de calciu era obtinut un produs de curatire pentru vesela de bucatarie numit Dobrotix.
Satul Gornet ar fi fost format inainte de domnia lui Mihai Viteazul. Apare pentru prima data in documente la 1640, iar despre Dobrota exista scrieri inca din 1509. Sunt alte informatii care sunt evidentiate prin intermediul fotografiilor, in cadrul muzeului virtual. Tot aici puteti vedea ilustratii cu mai multe edificii si institutii care sunt construite in comuna si satele cE compun Cornet-Cricovul.