Institutul Clinic Fundeni din București este responsabil pentru aproximativ 90% dintre transplanturile medulare cu celule stem hematopoietice din România. Primul astfel de transplant a fost realizat acum zece ani.

Recent, instituția medicală a anunțat că a atins un milestone de 2.000 de astfel de transplanturi și următorul obiectiv este construirea unui nou centru dedicat acestor proceduri în următorii cinci ani. În același timp, un nou centru este în curs de acreditare la Cluj, care va deservi pacienții din Transilvania.

Realizarea acestui milestone a fost anunțată într-o conferință de presă din 15 septembrie. Cu toate acestea, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, România se află în coada clasamentului european în ceea ce privește transplanturile cu celule stem hematopoietice.

Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Alina Tănase, a declarat: „Noi încercăm să creștem această activitate. În 2018, pe statistica Eurostat, România era penultima ca număr de transplanturi la 100.000 de locuitori, după noi mai era Cipru. Față de Germania, transplantăm de trei ori mai puțin, față de țările celelalte din Europa de Vest, față de Cehia, de două ori mai puțin.”

Conducerea Institutului speră că în următorii cinci ani se va finaliza o nouă clădire dedicată transplanturilor. Prof. Alina Tănase a menționat: „Așteptăm să fie acreditat Centrul Universitar Cluj, care are un sector mare de transplant amenajat și, probabil, anul viitor vom avea un nou centru de transplant și sperăm ca măcar o parte dintre pacienții din Transilvania să fie transplantați la Cluj.”

În fiecare an, Institutul Clinic Fundeni realizează aproximativ 200 de transplanturi.

În România, prima procedură de transplant medular autolog a fost realizată în 2001. În 2002, a avut loc primul transplant alogen de la donator din familie 100% compatibil, iar în 2008 s-au înregistrat 100 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice. Numărul acestora a crescut la 300 în 2011.

În 2012, a fost inaugurată prima bancă de celule stem dintr-un spital public românesc, în 2013 s-a realizat primul transplant cu donor neînrudit din Registrul Național al Donatorilor, în 2015 s-a realizat primul transplant cu celule stem haploidentice, în 2017 s-au atins 1.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice, iar în 2022 s-a deschis primul centru calificat din România pentru administrarea terapiei CAR-T.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România a ajuns la 97.000 de donatori înscriși și are un rol esențial în salvarea vieților persoanelor cu cancer de sânge.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *