Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut întâlniri la Palatul Cotroceni cu mai mulţi ambasadori ai altor ţări pentru a primi scrisorile lor de acreditare. Ambasadorii prezenţi la aceste întâlniri au fost: Artūras Žurauskas din Lituania, Jean Cornet d’Elzius din Belgia, Willemijn van Haaften din Ţările de Jos, Robert Kokalj din Slovenia, Aune Kotli din Estonia și Leena Anneli Liukkonen din Finlanda.

Preşedintele Iohannis le-a dorit succes noilor ambasadori în îndeplinirea mandatului lor, subliniind importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale. El a asigurat noii ambasadori de sprijinul autorităţilor române în acest sens, conform unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorul Lituaniei, Artūras Žurauskas, preşedintele Iohannis a amintit de relaţiile excelente dintre România şi Lituania, bazate pe dialog constant şi coordonare eficientă în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Cei doi au subliniat evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale şi au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în diverse domenii, cu accent pe securitate, cercetare şi educaţie, precum şi pe promovarea contactelor inter-umane şi culturale.

În ceea ce priveşte Belgia, preşedintele Iohannis a apreciat relaţiile bilaterale excelente, creşterea dialogului politic, dezvoltarea schimburilor economice şi investiţiile. El a încurajat dezvoltarea cooperării pe mai multe planuri, inclusiv în domenii precum energia, producţia industrială, cultura şi educaţia. Preşedintele a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru participarea trupelor belgiene la Grupul de Luptă NATO din România şi a discutat implicaţiile războiului din Ucraina.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Ţărilor de Jos, Willemijn van Haaften, au fost apreciate relaţiile politice şi economice solide, coordonarea bună în cadrul UE, NATO şi în chestiuni de securitate globală. Preşedintele Iohannis a mulţumit pentru participarea trupelor olandeze la Grupul de Luptă NATO din România şi a subliniat sprijinul Ţărilor de Jos pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Cei doi interlocutori au discutat despre evoluţiile de securitate în regiune şi despre sprijinul pentru Ucraina.

Ambasadorul Sloveniei, Robert Kokalj, a fost întâmpinat cu interes pentru dezvoltarea relaţiilor româno-slovene în plan european şi economic. Preşedintele Iohannis a subliniat interesul pentru cooperarea în domeniul energiei şi al industriei apărării. Cei doi au discutat şi despre securitatea regională şi contribuţia României la misiunea de poliţie aeriană în spaţiul baltic.

În dialogul cu ambasadorul Estoniei, Aune Kotli, preşedintele a apreciat dialogul bilateral româno-eston şi a discutat despre cooperarea în domeniul investiţiilor, al tehnologiilor de mediu, al sănătăţii şi educaţiei. Ambii au subliniat importanţa securităţii cibernetice în contextul actual.

Cu ambasadorul Finlandei, Leena Anneli Liukkonen, preşedintele Iohannis a evidenţiat buna relaţie bilaterală şi cooperarea în diverse domenii, inclusiv securitatea cibernetică. Cei doi au discutat despre extinderea Uniunii Europene şi sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova.

În contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, s-a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi pentru statele vulnerabile, iar ambasadorii au subliniat importanţa consolidării securităţii în regiune. Preşedintele Iohannis a evidenţiat contribuţia României la misiuni internaţionale şi la securitatea Flancului Estic al NATO.

În încheiere, s-a menţionat intenţia de a dezvolta cooperarea sectorială între România şi ţările respective în diverse domenii, inclusiv educaţie şi cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *