Astăzi, la Senat, proiectul de lege care ar fi dezincriminat posesia de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame. Acest proiect prevedea și înlocuirea sancțiunilor penale cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei!

La senat, pentru respingerea proiectului au fost înregistrare 107 voturi „pentru”, unul împotrivă și patru abțineri.

Raportul de respingere a fost propus de Comisia Juridică din Senat, al cărui președinte, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, a subliniat, în timpul ședinței Senatului, că grupul PNL este „clar împotriva consumului de droguri”. De asemenea, el a menționat faptul că dezincriminarea canabisului pentru consum propriu, în limita a 3 grame este un subiect de tipul „cutia Pandorei”.

Președintele Comisiei, în cadrul ședinței de azi: „Trebuie să promovăm modele educaţionale prin care tinerii să nu mai fie atraşi de aceasta unealtă a Diavolului, care sunt drogurile”. Senatorul PSD Florian Bodog i-a îndemnat pe colegii săi să voteze împotriva proiectului dacă „le pasă” de copii.

Senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă a avut și ea un cuvânt de spus în acest caz. Ea spune că un un consumator de droguri de mare risc începe prin a consuma canabis. Afirmația Dianei este contrazisă de criminologul specializat la Oxford în combaterea traficului de droguri, Vlad Zaha.

Vlad Z. a menționat că nu doar că iarba nu conduce către alte droguri, ci este și o barieră pentru alte droguri: „Majoritatea consumatorilor de canabis vor rămâne la canabis”.

Deputatul Andrei Lupu, unul dintre inițiatorii proiectului: „Proiectul nu este menit să susţină consumul de droguri, ci să-l combată. (…) Trebuie să încurajăm DIICOT să îşi facă treaba combătând traficul”.

Inițiatorii proiectului spun că depsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum propriu nu previn şi nu descurajează consumul de droguri. Ei susțin faptul că astfel de pedepse duc la consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informaţii şi tratament, pătează cazierul celor identificaţi şi îngreunează activitatea parchetelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *