Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă și neuroinflamatorie gravă, care este dificil de tratat. Majoritatea terapiilor actuale vizează acumularea plăcilor de beta amiloid (βA) în creier și necesită intervenție timpurie și administrare intravenoasă.

O echipă de cercetători de la Brigham and Women’s Hospital, parte a Universității Harvard, a desfășurat un studiu preclinic pentru a evalua eficacitatea unei terapii testate anterior la pacienții cu scleroză multiplă (SM), care are ca scop reducerea inflamației celulelor imune din creier, în modelele de șoareci cu Alzheimer.

Studiul a relevat că o imunoterapie nazală numită anti-CD3 a redus inflamația și a îmbunătățit funcțiile cognitive, independent de plăcile βA.

În acest studiu, șoarecii au primit tratament cu anti-CD3 prin administrare nazală de trei ori pe săptămână, timp de cinci luni. Această terapie a eficientizat reducerea activității microgliilor, celule imune responsabile de inflamația cerebrală.

Șoarecii tratați au obținut rezultate mai bune în teste comportamentale, cum ar fi un labirint cu apă, indicând îmbunătățiri ale funcțiilor cognitive.

De asemenea, cercetătorii au identificat modificări ale modelelor de expresie genetică în creier și o extindere a celulelor T reglatoare care combat boala în periferie după tratament. Toate aceste efecte au fost observate independent de nivelurile plăcilor βA.

Cercetătorii plănuiesc să investigheze aplicarea acestei imunoterapii la animale în combinație cu terapiile anti-amiloidiene și să continue studiile clinice la om.

Această lucrare se bazează pe cercetările anterioare ale echipei care a testat foralumab, un anticorp monoclonal anti-CD3 complet uman, la pacienții cu COVID-19 și SM.

Dr. Howard L. Weiner, autor corespondent al studiului și membru al Departamentului de Neurologie al spitalului Brigham and Women’s Hospital, a declarat: „În acest studiu, furnizăm dovezi că terapia anti-CD3 intranazală poate reduce activarea microgliilor și poate crește celulele T într-un model murin de Alzheimer.” Potrivit autorilor, acest studiu oferă o abordare unică pentru tratarea Alzheimer în stadii avansate și poate fi aplicată și altor afecțiuni inflamatorii.

Studiul a fost recent publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *