Detinutii aflati in Penitenciarul Ploiesti au inceput cursurile odata cu elevii din scoli. Astfel 17 persoane care executa diverse pedepse sunt inscrise la nivelul primar, clasele I-IV, iar alte 20 in ciclul secundar, pentru scoala profesionala.  Totul are loc in cadrul programului „A doua șansă „, iar aria curricula cuprinde bareme si materii ca in toate scolile din sistemul educational romanesc. In plus, diplomele primite la absolvire nu specifica faptul ca derularea cursurilor a avut loc in penitenciar. 

De la clasa I, si pana la a IV- a, detinutii-elevi, parcurg materia asemenea celor inscrisi in scolile din sistemul educational romanesc.

Proiectul “A doua sansa” este derulat cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, care asigura manuale scolare si salarizarea cadrelor didactice, dar si in parteneriat cu Centrul Scolar de Educatie Incluziva Ploiesti Si Scoala Profesionala Speciala Plopeni.

Astfel de proiecte vin sa sprijine reintegrarea in viata sociala a detinutilor, imediat dupa eliberarea din inchisoare.

Asemenea lui Marcel si Bogdan s-a inscris la cursurile din centrul de detentie. Este convins chiar, ca dupa eliberarea din penitenciar, sa isi continue studiile incepute aici.

Persoanele pe numele carora a fost stabilita o pedeapsa privativa de libertate au optat si pentru nivelul secundar. Aici isi pot completa sau finaliza studiile, sau, de pilda, sa obtina o calificare intr-un anumit domeniu. Aceasta etapa acopera ciclul gimnazial, V-VIII, sau cel inferior liceului, repectiv primii doi ani de liceu.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *