În Maroc, numărul victimelor continuă să crească, cu peste 2.800 de decese și 2.500 de persoane rănite, conform celor mai recente informații. Până în prezent, Marocul a acceptat asistență doar din partea a patru țări – Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite, refuzând ofertele venite din partea Franței, SUA, Tunisiei, Turciei și Taiwan.

Guvernul spaniol a anunţat luni seara trimiterea de noi echipe de salvatori în Maroc: „Spania trimite imediat în Maroc cinci noi echipe canine (…) de cercetări” formate din „31 de specialişti, 15 câini de căutare şi salvare şi 11 vehicule. Aceste echipe ajung marţi în zonele de intervenție” într-un comunicat.

Duminică seara, Marocul a anunţat că a acceptat ofertele a patru ţări de a trimite echipe de căutare şi salvare: Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Deși Maroc a primit oferte de ajutor din partea mai multor țări aceasta a declarat:

„Ca răspuns în această fază specială la ofertele de sprijin din partea națiunilor prietene: Spania, Qatar, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite”.

Marocul a comunicat că nu vrea să ajungă la o situație dezordonată, cu zeci de țări și organizații care vin în ajutor. „Lipsa de coordonare în astfel de cazuri ar fi contraproductivă”, au spus autoritățile.

Activistul guvernamental Maati Mounjib a declarat că Marocul are o atitudine greșită atunci când are nevoie disperată de ajutor, mai ales în zonele mai îndepărtate. „Cred că este într-adevăr o eroare [să insisti asupra] suveranității și mândriei naționale. Acesta nu este momentul să refuzi, deoarece ajutorul este esențial, chiar și țările dezvoltate acceptă ajutor extern [în dezastre]„, a spus el pentru programul BBC Newsday.

„Avem o experiență de 30 de ani în astfel de situații, vor avea nevoie de asistență internațională. Local, au făcut o treabă fantastică până acum, dar sunt epuizați și vor avea nevoie de acest ajutor suplimentar”, a spus Elsharkawi, Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semiluna Roșie (IFRC).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *