Incendiile de vegetaţie care au izbucnit pe insula Maui și pe Insula Mare din Hawaii au avut consecințe dezastruoase, soldându-se cu cel puțin 55 de victime omenești și forțând evacuarea de urgență a mii de locuitori și turiști. Orașul istoric Lahaina a fost grav afectat de flăcări, iar bilanțul tragic se așteaptă să crească, pe măsură ce echipele de salvatori explorează ruinele carbonizate ale orașului-stațiune istoric, în care sute de persoane sunt date dispărute.

Citește și: Mai mult de 36 de oameni au murit în urma incendiilor din Hawaii

Pentru a ajuta la recuperarea rămășițelor umane dintre dărâmături, câini special dresați din California și din statul Washington au fost aduși în zonă, în timp ce pompierii se luptă să stingă focarele încă active și incendiile mai mici. Orașul istoric Lahaina, care odinioară a fost capitala Regatului Hawaii, a fost rapid devastat de această catastrofă, fiind redus acum la dărâmături și moloz. Peste 1.000 de clădiri au fost mistuite de flăcări, mașinile au fost incinerate, iar mii de oameni au rămas fără adăpost.

Guvernatorul Josh Green a catalogat aceste incendii ca fiind „catastrofale” și, probabil, cel mai grav dezastru natural din istoria statului Hawaii. Locuitorii orașului istoric Lahaina au mărturisit că au pierdut nu doar casele lor, ci și o importantă parte din patrimoniul istoric local, totul devenind „cenușă și praf”.

În timp ce pompierii continuă să lupte cu flăcările, oficialii informează că aproape 15.000 de turiști au fost evacuați joi prin intermediul aeronavelor de pe insula Maui. Incendiile au izbucnit marți pe insulă, alimentate de vânturile puternice aduse de apropierea unui uragan.

Confruntându-se cu amploarea tragediei, președintele Joe Biden a emis o declarație de „dezastru major”, mobilizând resurse și sprijin pentru a face față acestei situații critice.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *