Sursa: doc.ro

Apicultorii din România se confruntă cu serioase dificultăți în sectorul lor, având în vedere că fenomenele meteo extreme au afectat peste jumătate din producția de miere. De asemenea, lipsa resurselor financiare, scăderea consumului și importurile masive de miere din țări extracomunitare au generat probleme grave în apicultură.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a avertizat că producțiile de miere au fost modeste în ultimii ani, reprezentând sub jumătate din producția medie anuală, iar anul curent nu depășește 48-50% din producția medie. Prețurile de achiziție pentru miere sunt foarte mici, iar importurile masive de miere din Ucraina și alte țări au creat o concurență neloială pentru apicultorii români.

De asemenea, scăderea cererii de miere pentru export și consumul intern au adăugat presiune asupra apicultorilor. Chiar programul „Mierea în Școli” nu va mai fi accesat începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce agravează situația, având în vedere că România se situează în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor.

În acest context, ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familie de albine pentru a compensa pierderile suferite. Cu toate acestea, anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) avea prevăzut un sprijin pentru sectorul apicol în buget, acesta nu a fost acordat.

Apicultorii se confruntă cu mortalități în rândul familiilor de albine și cu nevoia de a cheltui sume considerabile pentru hrănirea albinelor până la iernare, ceea ce depășește bugetele multora dintre ei. Lipsa susținerii financiare din partea Guvernului a dus la pierderi semnificative, afectând inclusiv interesul tinerilor pentru această meserie.

ACA a solicitat o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a discuta despre aceste probleme grave din apicultură și pentru a găsi soluții viabile pentru susținerea sectorului. De asemenea, președintele ACA a atras atenția că un pachet de măsuri fiscale apărute recent în spațiul public ar putea afecta mai mult de jumătate din apicultură, în special pe cei care activează ca persoane fizice sau PFA-uri.

Consumul autohton de miere în România este redus, estimat la 550 de grame pe locuitor, în timp ce în alte țări europene, precum Germania, Olanda și Belgia, consumul ajunge la 2 kilograme pe an pe locuitor. În anii anteriori, producția de miere a României se situa în medie la 22.000 de tone anual, clasând țara pe locul patru în Europa. În prezent, există 2,35 milioane de familii de albine la nivel național și peste 35.000 – 37.000 de apicultori înregistrați, iar jumătate dintre aceștia sunt membri ai ACA.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *