Sursă foto: Curentul

Sabin Pășcan, directorul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, se confruntă cu acuzații de corupție, fiind trimis în judecată de către DNA. Sabin Pășcan este acuzat în două cazuri separate: în primul caz, este suspectat că a încurajat persoanele responsabile cu supravegherea probei de matematică în sesiunea iunie-iulie 2023 să faciliteze promovarea unui candidat la examen.

În al doilea caz, se susține că Pășcan ar fi acceptat o sumă de 3.000 euro, intermediată prin altă persoană, pentru a ajuta un alt individ să obțină rezultate favorabile la examenul de bacalaureat.

Este important de menționat că Sabin Pășcan și-a prezentat demisia cu o zi în urmă, în timp ce se afla în concediu, exprimându-și intenția de a renunța la funcția de inspector general. Anchetatorii examinează cele două aspecte ale comportamentului lui Pășcan: unul legat de presupusa instigare la abuz în serviciu, în cazul în care acesta ar fi obținut beneficii necuvenite pentru sine sau pentru altcineva, iar celălalt legat de acuzația de luare de mită, cu referire la două incidente separate.

Aceste acuzații pun sub semnul întrebării integritatea și etica profesională a unei figuri de conducere din sistemul educațional.

În timpul perioadei de organizare a examenului de bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2023, individul cunoscut sub numele de Pășcan Sabin Gavril, în calitatea sa menționată anterior, este suspectat că a influențat persoanele implicate în supravegherea probei de matematică să ofere asistență pentru ca o persoană să treacă acest examen.

În aceeași context, inspectorul general al instituției școlare ar fi primit o sumă de 3.000 de euro, intermediată de o terță persoană, cu scopul de a sprijini un alt individ să treacă examenul de bacalaureat.

La data de 14 martie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, după ce a aprobat transferul unui elev de la o școală la alta, este acuzat că a cerut părinților acestuia (cunoscuți ca soliști de muzică populară) să prezinte un număr artistic gratuit la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale. Această cerință a fost acceptată de către părinți. Mai târziu, același număr artistic a fost prezentat de către o colegă a celor doi soți, tot cu titlu gratuit.

În cadrul acestei anchete, se desfășoară activități de urmărire penală și împotriva altor persoane. Suspectului Pășcan Sabin Gavril i-au fost aduse la cunoștință atât calitatea sa procesuală, cât și acuzațiile formulate, în conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de Procedură Penală.

Într-o etapă anterioară, persoana care i-a oferit suspectului suma de 3.000 de euro ca mită a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție în data de 28 iulie 2023. Acest acord a fost încheiat în concordanță cu încadrarea juridică inițială pentru care a fost pornită acțiunea penală și a inclus pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

În timpul cercetării, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, conform comunicatului de presă.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *